Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett mycket stort misstag att göra nedskärningar av polisens budget

Trots att våldet i samhället ökar och trots att antalet poliser minskade förra mandatperioden vill nu S/MP-regeringen i sin budget skära ner på polisen med 230 miljoner kronor, det vill säga en kvarts miljard. Det är en fjärdedel av det tillskott till polisen som fanns i den M/KD-budget som riksdagen röstade igenom i höstas, skriver Elisabeth Svantesson och Lars Beckman, M.

Annons

Regeringens nedskärning görs med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. I ett land där otryggheten börjar bli kännbar för alla är det provocerande att regeringen skär i polisens budget.

Ska vi göra Sverige tryggare och bekämpa kriminaliteten så behöver vi prioritera brottsbekämpning och nå målet på 10 000 fler polisanställda till 2024.

Då kan man inte föra en politik som nedprioriterar polisen. Det är tydligt att den här regeringen inte ser allvaret i att brott i Sverige inte klaras upp i tillräcklig hög utsträckning.

Att brottsoffren får lida utan att få upprättelse. Att andelen kvinnor som uppger att de har utsatts för sexualbrott har ökat och att sexualbrottsutredningarna i dag läggs på hög på grund av resursbrist.

Att skjutningarna har tagit över våra förorter i ett allt mer splittrat Sverige och att människor på glesbygden får klara sig själva för att avstånden till polisen är för långa.

Vi ser flera exempel på att utvecklingen går åt fel håll. I den nationella trygghetsundersökningen för 2018 uppger 28 procent av vuxna i Sverige att de känner sig otrygga eller att de till följd av otrygghet avstår från att gå ut ensamma sena kvällar i det egna bostadsområdet. Andelen otrygga ökade påtagligt 2016 och har sedan dess legat kvar på samma högre nivå.

Moderaterna kan redan nu lova att vår budget kommer leda till mer resurser till polisen än förslaget från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringens argument för nedskärningen av polisen är att man istället tillför resurser till Kriminalvården. Vi vänder oss dock starkt emot att pengarna till Kriminalvården tas från Polisen, de måste tas från annat håll.

Sverige behöver fler polisanställda som löser brott och gör våra samhällen runt om i hela landet tryggare.

Även om man bor i Gävleborg ska man ha rätt att känna sig trygg! Lag och ordning är den enskilt viktigaste frågan i svensk politik just nu. Då är det ett mycket stort misstag att göra nedskärningar av polisens budget.

Elisabeth Svantesson, M

ekonomisk-politisk talesperson

Lars Beckman, M

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel