Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Europa byggs starkt när vi löser gemensamma problem

Moderaterna har stått upp för Europasamarbetet sedan 1961. För oss är och har det alltid varit en självklarhet att tillhöra samarbetet. Vi har varit de som har tagit striden för att ansöka om medlemskap, skriver Adam Rydstedt och Lars Beckman.

Annons

Det var vi som stod upp för Sverige i Europa. Vi vet att export och näringslivets konkurrenskraft är helt avgörande för jobben och välfärden i vårt län och i Sverige.

Vi tror på det internationella samarbetet. Att värna om fred och frihet i en krigsdrabbad kontinent. För vi är övertygande om att frihandel och marknadsekonomi är grunden till välstånd. Välstånd med fler i jobb leder till att människors frihet och trygghet ökar.

Den 26 maj står Europa inför ett vägval. Antigen tror man på att samarbetet har gått för långt eller så tror man på ett Europa som gjuter mod i samarbetet under en kommande svår tid.

Vi moderater tror att samarbetet måste bli bättre på vissa områden men vi tror också på att vissa frågor ska lyftas ur samarbetet och beslutas mer på lokalnivå.

Vi ser i Gävleborg flertalet frågor som vi tror skulle kunna beslutas bättre av våra lokala, regionala och nationella politiska församlingar.

Där har vi exempelvis l frågan om snuset, skytte och jaktfrågor men även självbestämmandet över vår välfärd och den svenska arbetsmarknaden. Flertalet av de andra partierna i Europavalet tror på ett bredare samarbete över fler frågor. Där tyska och italienska politiker ska bestämma över vår välfärd och vår arbetsmarknadspolitik. Det är något som vi moderater säger tydligt nej till.

Andra partier påstår att vi ska bli mer lagom. På vissa delar absolut. Men på vilket sätt ska vi vara lagom när det gäller Ryssland och Putin eller korruption i Rumänien?

Vi moderater tror på ett bättre mer spetsinriktat samarbete där. Vi bekämpar miljöhoten genom mer kärnkraft, där vi säger stopp till frirörlighet av kriminella, där vi bestämmer över skarvens och vargstammens storlek, där vi har koll på den Europiska gränsen.

Vi är tydliga i denna valrörelse vad som behöver lösas tillsammans. Samtidigt som vår motståndare i valet blundar för problemen och brunmålar stora delar att vikten med samarbetet.

Moderaterna

Adam Rydstedt

Gävleborgs kandidat till Europaparlamentet

Lars Beckman

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons