Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fel att ge personer som inte får vistas i Sverige sjukvård och tandvård

Det är fel att personer som inte har rätt att vistas i Sverige skall ha rätt till planeras sjukvård ovh planerad tandvård. De personerna har aldrig betalt skatt i Sverige och kommer aldrig att göra det eftersom de ska utvisas. Gävleborg är ett av få län som infört denna märkliga regel. Det är att gå väsentligt längre än vad lagen kräver som innebär att man ger akutvård som inte kan anstå vilket naturligtvis är fullt rimligt att ge, skriver Maria Molin och Lars Beckman, M.

Annons

Varför ska man betala skatt om man har samma rättigheter som en person som är i Sverige olagligt och inte alls bidrar till vårt gemensamma välfärdssystem? En berättigad fråga. Att införa system som ger allt till alla skickar fel signaler och riskerar att minska människors tolerans för att faktiskt vilja ta emot de människor som har uppenbara asylskäl och därmed rätt att stanna i Sverige och bidra till samhällsbygget.

Det är viktigt för Sverige och Gävleborg att vi har en rättssäker och förutsägbar migrationspolitik. Den som kommer till vårt land har rätt att få sina asylskäl prövade och vid ett ja så får man stanna. Detsamma gäller vid ett nej. Får man ett nej så ska man lämna Sverige. Det är den enskildes ansvar att lämna vårt land vid ett avslag och alla våra myndigheter måste samverka för att göra klart för den som har fått ett avslag att man ska lämna vårt land.

Här finns det otydligheter i agerandet från bland annat Region Gävleborg då regionen ger planerad tandvård och sjukvård även till den som har fått ett avslag på en asylansökan och befinner sig i Sverige trots att man inte har rätt att vistas i vårt land.

Att man ger akutsjukvård – det vill säga vård som inte kan anstå – är självklart men att ge planerad tand- och sjukvård är någonting helt annat. Det ger helt fel signal till personen som har fått avslag på sin asylansökan att en annan myndighet – Region Gävleborg – ger planerad sjukvård när personen inte har rätt att befinna sig i vårt land.

Region Gävleborg har inte oändliga resurser utan det ligger nu ett sparkrav på många hundra miljoner på Region Gävleborgs verksamhet. Då vore det självklart och naturligt att man tar bort möjligheterna till planerad sjukvård till personer som befinner sig illegalt i Sverige. Personer som aldrig har betalt skatt eller på annat sätt bidragit till vårt välfärdssamhälle. Personer som Migrationsverket och domstolar bedömer har inte asylskäl för att stanna i Sverige.

När majoriteten i Region Gävleborg agerar som man gör riskerar vi att förtroendet för våra samhällsinstitutioner urholkas. Att vara givmild med en ändlig resurs skapar bara problem. Det som ges i ena änden ska tas i den andra. Vårdköerna och köerna till Folktandvården blir bara längre och längre och det finns inte en folklig acceptans för att ge personer som befinner sig illegalt i Sverige fri sjukvård. Tvärtom.

Sverige ska hållas ihop och det görs med konsekvent agerande och en logisk politik. Ruckar man på det riskerar vi att Sverige glider isär. Den som bor i Gävleborg ska ha rätt till sjukvård och tandvård som fungerar. Den som befinner sig här illegalt ska inte ha det. Det borde alla partier arbeta tillsammans för.

Maria Molin, M

regionfullmäktigeledamot

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel