Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fler i arbete med moderat politik

Det är nu som vi politiker måste börja förbereda för livet efter covid-19-pandemin. Det är nu som åtgärder måste sättas in för att dämpa den nedgång vi har i den svenska ekonomin, skriver Moderaterna i i arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden.

Det är därför av yttersta vikt att vi fortsätter bejaka arbetslinjen och börjar utbilda personer som står utanför arbetsmarknaden till de jobb vi vet kommer att efterfrågas även när pandemin klingar av. Vi ser hur det kommer behövas mer personal inom områden som sjukvård och omsorg, skolan, transportindustrin med flera.

Vi moderater i arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden känner sedan länge till bristen av yrkeschaufförer framför allt inom tung trafik. Branschen har utmaningar med ökande medelålder både bland chaufförer som åkeriägare och att nyrekryteringen går alldeles för långsamt. Branschen kommer de närmaste åren behöva få en förstärkning av cirka 50 000 nya chaufförer i Sverige.

Med Gävle som utgångspunkt, så har vi och kommer att ha en kraftigt ökande andel individer utanför arbetsmarknaden försörjda av bidrag. I stället för bidrag så ska vi se till att utbilda individer till dessa förutsägbara bristyrken, såsom just chaufförsyrket med fokus på tung godstrafik.

Det är ett yrke med en relativt låg tröskel in på ordinarie arbetsmarknad. Det finns en utbildning i Sandviken som täcker en del av behovet men där goda kunskaper i svenska språket är en förutsättning.

Vi ser en potential att i ett breddat perspektiv även rikta sig till nyanlända och kombinera förarutbildningen med SFI för att på så sätt erbjuda en framgångsrik väg in i samhället och till en egen försörjning.

Det behövs en körkortsutbildning, en kortare IT-utbildning och kunskaper i det svenska språket. Detta har tidigare prövats ibland annat Örebro med goda resultat.

Vi vill att Gävle kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen satsar på direkta yrkesutbildningar till bristyrken med kombinationen teori, praktik och vid behov SFI.

Moderaterna i arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden

Peter Johansson

gruppledare

Kerstin Brannerydh

ledamot

Petri Ekorre

ersättare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel