Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Följ riktlinjerna för att rädda liv!

Att testa kvinnor över 30 för HPV-virus kan enligt arbetsgruppen hindra 60 cancerfall per år och rädda 30 liv på nationell nivå. Det innebär att cancern hos en eller flera kvinnor varje år konstateras för sent i vårt län, skriver Peter Nordebo, L.

Under 2015 införde Socialstyrelsen nya riktlinjer för screening mot livmoderhalscancer. Bland annat ska cellprover kontrolleras för humant papillomvirus, HPV, för kvinnor över 30 år. HPV är den enskilt viktigaste riskfaktorn för att utveckla cervixcancer. Fortfarande, fyra år senare, följer Region Gävleborg inte de nya riktlinjerna.

Syftet med att genomföra HPV-tester är naturligtvis att hitta fler cellförändringar tidigare. Enligt en ny rapport från den nationella arbetsgruppen för cervixcancerprevention drabbas allt fler kvinnor av livmoderhalscancer.

Sedan 2014 har antalet insjuknade ökat från 450 till 550 fall årligen. Ökningen har främst skett bland kvinnor som undersökts och fått veta att deras cellprov är normalt.

Att testa kvinnor över 30 för HPV-virus kan enligt arbetsgruppen hindra 60 cancerfall per år och rädda 30 liv på nationell nivå. Det innebär att cancern hos en eller flera kvinnor varje år konstateras för sent i vårt län.

Jag hoppas att den sittande majoriteten (S, V, C, MP) i Gävleborg ser till att Socialstyrelsens riktlinjer börjar tillämpas snarast!

Peter Nordebo, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel