Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Folkhögskolan är den skolform som lyckas bäst

Lärarnas riksförbund visade 2017 att en tredjedel av de som börjar gymnasiet hoppar av. När denna forskning då och då kommenteras låter det som om det inte finns alternativ till det vanliga gymnasiet, men det gör det ju, skriver lärarna på Färnebo folkhögskolas allmänna kurs i Gävle.

Forskning visar att en av de vanligaste orsakerna till att ungdomar hoppar av gymnasiet är att de inte får det stöd som behövs för att genomföra sina studier. Andra orsaker som anges är utanförskap och brist på motivation.

Folkhögskolan har ända sedan 1868 bland annat berett plats för de som har svårt att synka med den traditionella skolan. Så också 2019. Eftersom den traditionella gymnasieskolans svagheter är folkhögskolans styrka.

I en undersökning som nyligen gjordes av Specialpedagogiska myndigheten visar det sig att skolväsendet har mycket att lära av folkhögskolan. ”Det är ju den skolform som lyckas bäst”, säger generaldirektören på nämnda myndighet, Fredrik Malmberg.

Nya siffror visar att en tredjedel av deltagarna på folkhögskolans gymnasiekurs, allmän kurs, har en funktionsnedsättning. Ändå är antalet avhopp från folkhögskolans gymnasiekurser betydligt färre än på det traditionella gymnasiet. Hur kommer det sig?

Antagligen för att folkhögskolan är expert på att vända utanförskap till en tillgång. Det visar sig att folkhögskolan är bra på att skapa trygga lärandemiljöer. Tryggheten är första prioritet helt enkelt, är du inte trygg så spelar det ingen roll hur bra den övriga pedagogiken är.

En annan av folkhögskolans deviser är att undervisningen ska ske i en demokratisk anda. Det vill säga, kursdeltagaren ska själv ha inflytande över sitt lärande. Du är inte i folkhögskolan enbart för att bli formad, du kommer att forma din omgivning lika mycket som den formar dig.

Inför valet 2018 sa många politiska partier att det viktigaste med skolan är att eleverna når kunskapsmålen. Om det är den enda definitionen av en lyckad skola kommer avhoppen bli fler i framtiden. Folkhögskolan vet att deltagaren redan vid skolstarten har med sig en rad kunskaper som hon bör ges utrymme att få pröva och dela med andra. Börja med att gräva där du står. Du är inte på väg mot kunskapen, du är mitt i den.

Den traditionella gymnasieskolan är i kris. Lösningen finns närmare än vad många tror.

Lärarna på Färnebo folkhögskolas allmänna kurs i Gävle

genom Hans Carstensen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel