Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: För ett starkt Europa – både nu och framåt

I morgon lördag är det Europadagen, en dag då vi hyllar både fred och sammanhållning i Europa. Det här året uppmärksammar vi dessutom 70-årsjubileet av Schumandeklarationen och startskottet till EU:s förlaga, kol- och stålunionen, skriver Liberalerna.

Parallellt med 70 år av europeiskt samarbete så känns Schumans ord än i dag mer relevanta än någonsin: “Världsfreden kan inte upprätthållas utan konstruktiva insatser mot hotande faror”. Vi befinner oss just nu mitt i en pandemi som ställer större krav på det europeiska samarbetet än vi tidigare sett. Därför är det också glädjande att se all den solidaritet som nu sker runt om i Europa.

Som exempel på detta kan vi se hur länder, regioner och städer just nu anstränger sig hårt för att hjälpa sina grannar när och där de behöver det mest. EU är också med och betalar för att säkerställa assistans och transport av sjukvårdsteam mellan länderna.

Vi ser hur länder inom EU skänker både munskydd, handsprit och annan skyddsutrustning samt erbjuder intensivvårdsplatser till andra medlemsländer genom att bortse från gränser, precis som det virus som drabbat oss så hårt.

Inom EU har man även tagit ett gemensamt ansvar för att få hem strandsatta medborgare. Hittills har över en halv miljon människor kunnat ta sig hem tack vare det konsulära samarbetet inom EU. Bara i Sverige har man kunnat hämta hem medborgare från 15 olika länder.

Den 6 april meddelade kommissionen att EU kommer att kunna tillgängliggöra omkring åtta miljarder euro i finansiering för att omgående avlasta små och medelstora företag ekonomiskt.

Den 28 april antog kommissionen dessutom ett åtgärdspaket för att underlätta bankernas utlåning till hushåll och företag inom EU:s gränser. Syftet med detta är att se till att bankerna kan fortsätta att låna ut pengar, stödja ekonomin och på så sätt bidra till att avsevärt minska följderna av coronakrisen för både företag och individer.

Det finns flera goda exempel som visar att vi är starkare tillsammans, låt oss därför hylla och värna om vårt samarbete. Låt oss inte glömma bort vad EU gör för oss, både här i Sverige likväl som för resten av Europa. För att rusta oss inför kommande kriser, för att skydda oss från konflikter och för att rädda liv behövs ett starkt europeiskt samarbete även framåt!

Liberalerna Gävle

Kristofer Dahlgren, ordförande, Krister Jönsson, vice ordförande, Emelie Pettersson, ledamot, Hans Backman, ledamot, Sara Skoog Waller, ledamot, Bosse Janson, adjungerad, Helene Åkerlind, adjungerad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel