Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Företagen bygger vår välfärd

Coronaviruset har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin på ett sätt som vore otänkbart för några månader sedan. Företag blöder och många svenskar har tvingats att isolera sig i sina hem, skriver Liberalerna.

De senaste veckorna har vi sett hur många kommuner varnar för att skatteintäkterna sjunker som en sten när arbetslösheten ökar. Exempelvis visar de senaste prognoserna att intäkterna faller dramatiskt när de lokala företagen tvingas dra ner på verksamheten.

För oss är slutsatsen av detta uppenbar: Utan företagare stannar Sverige. Det är företagen som skapar både jobb och de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Från kiosker, läkemedelsföretag, musiker och frisersalonger rinner moms, skatter och avgifter som vårbäckar in i det gemensamma.

Vi får resurser till att laga vägar, bygga skolor, till poliser, lärare, sjuksköterskor, forskare och personliga assistenter. Höga ambitioner med välfärden bygger på att människor arbetar och att våra företag växer.

I den politiska debatten har en del framfört att det inte ligger i skattebetalarnas intresse att stötta företagen och att företagare minsann borde ha marginaler för att klara en kris. Det är fel. Coronakrisen handlar inte om att företagare har agerat oansvarigt, utan om ett virus som ingen kunnat förbereda sig på. Låt oss vara tydliga: företagare är också skattebetalare. Företagare förtjänar också stöd i krisen.

Liberalerna tar ansvar i krisen. Nu är tid för politisk samling, inte pajkastning. Vi liberaler driver på i förhandlingar med regeringen för insatser för att rädda jobb och företag.

Genom statligt övertagande av sjuklöneansvaret, kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter och korttidspermittering lyfter staten av kostnader från företagen. Men vi vill göra mer. Staten behöver se till att investera så att de ekonomiska hjulen snurrar och att vi ingjuter framtidstro i Sveriges företagare. God sjukvård nu och sedan förutsätter att företagen överlever.

Det är bättre att satsa mycket på företagen nu för att undvika höga kostnader för arbetslösheten senare. Om vi hanterar krisen på ett sätt som minimerar antalet konkurser som uppstår kan det finnas goda möjligheter för svenska företag att expandera när ekonomin vänder - men det förutsätter att det svenska näringslivet inte slagits sönder. Utan företagare stannar Sverige. För företagen bygger vår välfärd.

Liberalerna

Mats Persson

ekonomisk-politisk talesperson

Lina Nordquist

sjukvårdspolitisk talesperson

Maria Mattsson Mähl

entreprenör, ledamot partistyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel