Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Företagsklimatet i Gävle blir sämre och majoriteten sänker ambitionsnivån

Att majoriteten nu sänker ambitionsnivån i en kommun som ligger i botten, det är nonchalant mot alla de företagare som sliter och skapar skatteintäkter och värde i vår kommun, skriver William Elofsson, M och Jan Myléus, KD.

Gävle kommuns företagsklimat får sitt sämsta betyg sedan 2004 när företagare tillfrågas. Dessutom har Gävle kommun år efter år legat i botten när det kommer till villkor för företagande.

Oavsett om det är tillgången till kompetens i kommunen, tillämpning av lagar och regler eller attityder till företagande så ligger tyvärr Gävle kommun i botten, och nu blir resultaten än sämre efter tre år av förbättringar. Det är helt oacceptabelt.

Av alla regioner i Sverige ligger Gävleborg näst sämst till av alla, och av alla kommuner i Gävleborg ligger Gävle kommun sämst till när det kommer till företagsklimat.

Långsiktigt är detta ett stort problem. Hur ska vår kommun kunna klara av den tekniska omvandling samhället just nu genomgår? Hur ska kommunen kunna hantera den ökande andel äldre och välfärdsåtagandet det för med sig? Speciellt om kommunens relation till de som sliter för att bekosta kommunens kärnuppgifter, som skola och äldreomsorg, försämras och aldrig förbättras mer än marginellt?

Gävle kommun har dessutom en ansträngd ekonomi. Då är det helt avgörande att förstå vikten av ett bra företagsklimat. Om alla företag med minst en anställd i Gävle kommun anställer en person till genererar det skatteintäkter som motsvarar 242 förskoleplatser och 914 undersköterskor i hemtjänsten enligt Svenskt näringsliv. Mår företagen bra, då kan också vår kommun må bra.

Majoriteten har slagit sig för bröstet och proklamerade i sitt 100-punktsprogram att Gävle ska vara bland de 100 bästa kommunerna när det kommer till företagsklimat. Men i näringslivsprogrammet som även Socialdemokraterna röstade för står det att ”Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen”. Då räcker inte topp 100. Att majoriteten nu sänker ambitionsnivån i en kommun som ligger i botten, det är nonchalant mot alla de företagare som sliter och skapar skatteintäkter och värde i vår kommun.

Gävle kommun måste jobba med utmaningarna på flera sätt. Vi behöver ta ett helhetsgrepp kring osund konkurrens. Därutöver måste den interna utbildningen av chefer och medarbetare öka rejält.

Det finns flera skräckexempel på när relationen mellan kommunen och företagare skadas genom onödig byråkrati. Alla handläggare på kommunen måste förstå att de jobbar i ett serviceyrke, de ska underlätta för företag att göra rätt, inte knäppa dem på fingrarna som många beskriver upplevelsen som.

Det borgerliga styret flyttade upp näringslivsfrågorna till kommunstyrelsen för att ge frågorna större utrymme, vilket var ett steg i rätt riktning.

För antingen så sitter man still båten och höjer skatter och avgifter, eller så tar man ett ansvar för att ge företagen möjligheter att skapa större skatteintäkter och värde i kommunen. Nyckeln till framgång är definitivt inte sänkta ambitioner.

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Jan Myléus, KD

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel