Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förskolorna i Gårdskär och Marma behövs!

Vi menar dock att det är ett orimligt förslag att lägga ner förskolorna i Gårdskär och Marma, skriver Moderaterna.

Det framgår av tisdagens Gefle Dagblad att majoriteten (S, C, V & MP) i Älvkarleby kommun vill att förskolorna i Gårdskär och Marma läggs ner och att barnen flyttas till förskolan Tallbacken i Älvkarleby eller till någon av förskolorna i Skutskär.

Kommunens Väls budgetförslag innehåller samma förslag. Var står står SD och L i frågan?Bakgrunden är att nämnden måste spara pengar.

Att kommunen behöver spara är uppenbart efter att i flera år haft ett stort underskott som inte har åtgärdats. I vårt (M & KD) förslag till budget för 2021 har vi identifierat en nödvändig besparingspotential på 48,8 Mkr för kommunen som helhet, varav rena besparingar är 29.5 miljoner kronor och senarelagda investeringar är 19,3 miljoner.

Vi moderater i Älvkarleby menar dock att det är ett orimligt förslag att lägga ner förskolorna i Gårdskär och Marma. De behövs om vi ska få den inflyttning som vi planerar för, och hoppas på, i ö̈versiktsplan 2050. De som väljer att bygga hus och bosätta sig på en mindre ort är företrädesvis barnfamiljer och för dem är tillgången till barnomsorg ofta avgörande.

Vi föreslår i stället att en avdelning på Sörgärdets förskola flyttar till Tallbackens förskola där det idag finns en tom avdelning och att en avdelning på Sörgärdet läggs ner.

Samtidigt utökas barngrupperna från 19 till 20 barn per avdelning. Barnen från den nedlagda avdelningen fördelas på Tallbackens, Skärgårdens och Marma förskolor. Det betyder visserligen att en del barn måste byta förskola, men det är att föredra framför att lägga ner den enda förskola som finns på en ort.

Moderaterna i Älvkarleby kommun

Roger Petrini

oppositionsråd och gruppledare

Monica Lindeberg

ledamot utbildningsnämnden

Anna Högberg

ledamot omsorgsnämnden

Eva Sidekrans

ledamot omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel