Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Försvarsmakten har sagt ja till Utposten 1

Csaba Bene Perlenberg skriver att hemliga finansiärer av vindkraft kan visa sig vara hot mot rikets säkerhet. Redan i april adresserar Perlenberg frågan i GD då han skriver att man bör lyssna på Försvarsmakten om vindkraftsutbyggnad. I frågan om Utposten 1 har Försvarsmakten i sin remiss till Mark- och miljödomstolen sagt ja till projektet, skriver Mattias Wärn och Maria Brolin, Svea Vind Offshore.

I inlägget från april hänvisar Perlenberg till att Försvarsmakten sa nej, vilket inte stämmer och nu går att läsa i det senaste yttrande i frågan. Självklart är Försvarsmaktens yttrande av största vikt och vi har fört dialog med dem under fyra års tid.

Vad gäller finansieringsfrågan så har vi sedan starten 2015 finansierat oss själva. Vi har gjort det genom att jobba i konsultuppdrag inom landbaserad vindkraft. Inkomsterna från konsultverksamheten har sedan finansierat vår verksamhet och alla de undersökningar vi låtit oberoende experter utföra.

Vad gäller investering inför byggnation och därigenom långsiktigt ägande sätter Perlenberg fingret på något viktigt. För oss som är ett värderingsstyrt bolag som gör detta för att vi vill lämna en mer hållbar värld efter oss till kommande generationer är det därför otänkbart med en investerare som inte respekterar social hållbarhet och mänskliga rättigheter.

Perlenberg påpekar att vi inte vill yppa om det finns utländska investerare i projektet och vilka de i så fall skulle vara. Det handlar inte alls om att vi inte vill, utan att vi inte kan då det inte är klart i detta läge.

Vi är ett entreprenöriellt bolag som fungerar som katalysator. Vi möjliggör vindkraftsprojekt på lämpliga platser utifrån ekonomi, teknik och miljö och vi ser att investerare står redo att investera i infrastruktur med fokus på hållbar samhällsutveckling. Några exempel är Ikea, Polhem Infra, som ägs av några av AP-fonderna, och den danska pensionskassan Pension Danmark.

Genom att vi som är ett lokalt bolag utvecklar detta kan vi säkerställa att ansvarsfulla investerare kommer in.

Ett annat viktigt perspektiv att tänka på är att genom utbyggnad av exempelvis vindkraft kan man också genom elektrolys framställa vätgas som kan användas som fordonsbränsle. I dessa tider av corona ser vi vikten av möjlig inhemsk produktion av bränsle för transporter. Detta kan användas för till exempel båtar, bilar och lastbilar samt på sikt även för andra fordon.

Mattias Wärn och Maria Brolin

grundare av Svea Vind Offshore

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel