Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Fort och fel när bostäder ska byggas ökar bostadsbristen

Det innebär att ingen tar ansvar för helheten. När ingen ser till helheten går effektiviteten förlorad; det är alltid något som fattas, alltid någon del som inte passar. Det handlar om brister i styrning och ledning. Nu måste vi tillsammans sätta stopp för detta vansinniga resursslöseri i ett samhälle i skriande behov av bostäder, skriver Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna.

Annons

I Gävleborg råder underskott på bostäder i sex av länets tio kommuner. De fyra som har balans på bostadsmarknaden är Hofors, Ljusdal, Söderhamn och Bollnäs. Det visar 2019 års bostadsmarknadsenkät från Boverket som också anger att för riket som helhet råder underskott i drygt åtta av tio kommuner.

Det saknas bostäder för grupper med låga inkomster eller som har en svag ställning på bostadsmarknaden. Detta gäller trots att antalet nybyggda bostäder har ökat kraftigt på senare år. Höga produktionskostnader är det främsta hindret för ett ökat bostadsbyggande enligt Boverkets enkät.

Mot denna bakgrund är det ett svårsmält faktum att fel, brister och skador som uppstår i byggprojekt i Sverige tillåts kosta över 100 miljarder kronor varje år. Omvandlat till antal lägenheter motsvarar redan 59 miljarder kronor minst 27 000 nya hem. Siffrorna redovisades av Boverket i december 2018 men redan 2007 rapporterade Svensk Byggtjänst ett liknande resultat.

Branschorganisationen Byggcheferna har 17 000 medlemmar. I en undersökning med 1 770 av dem anger hälften att tidsbrist är den enskilt viktigaste orsaken till byggfel.

Byggproduktion är personalintensiv verksamhet. I ett byggprojekt samlas inte sällan sju eller fler led av underentreprenörers medarbetare för att samarbeta. Effektiva team skapas när människor kommer samman och spelar efter samma spelregler. Men i ett byggprojekt finns inte en ledningsgrupp, en företagskultur och en uppsättning spelregler, som håller ihop människorna, utan många olika.

Det innebär att ingen tar ansvar för helheten. När ingen ser till helheten går effektiviteten förlorad; det är alltid något som fattas, alltid någon del som inte passar. Det handlar om brister i styrning och ledning.

Nu måste vi tillsammans sätta stopp för detta vansinniga resursslöseri i ett samhälle i skriande behov av bostäder.

Byggcheferna uppmanar byggföretag och beställare i Gävletrakten att i samarbete med Boverket ta tag i orsakerna till byggfel. Forskningsresurser finns men svensk byggforskning har inte nödvändig tillgång till statistik för att på egen hand utforska problemen.

Genom att närmare kartlägga och undersöka styrning och ledning av byggproduktion kan vi på allvar komma till rätta med brister som kostar samhället miljardbelopp. Och som innebär att de svagaste i samhället - våra ungdomar, äldre och nyanlända – fortsätter drabbas hårt av bostadsbristen.

Kajsa Hessel

ordförande Byggcheferna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons