Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fred, frihet och feminism i EU-valet

Fred, frihet och feminism – det är S-kvinnors ledord inför EU-valet. Av flera skäl, det spänner över en rad av de gränsöverskridande frågor som behöver föras fram i Europa, som nedrustning, en kärnvapenfri värld, en kraftfull klimat politik, kvinnors rätt till sin kropp och kvinnors ekonomiska självständighet, skriver S-kvinnor.

Fred: S-kvinnor verkar för nedrustning och står fast vid vår kamp för en kärnvapenfri värld. Vi vill se krafttag för klimatpolitiken, för ett miljömässigt hållbart Europa. Vi står också fast vid våra krav på en solidarisk flyktingpolitik för hela EU.

Frihet: Var tredje kvinna i EU saknar helt arbete, lönegapet ligger fast på 16 procent, pensionsgapet är hela 40 procent. I Sverige får en kvinna i snitt hela 6000 kronor mindre i pension än en man – i månaden! I Europa är skillnaden ännu större. Att det påverkar kvinnors möjlighet att välja sina liv, vem de vill leva med, hur det vill leva, hur de klarar sig är en självklarhet.

Feminism: Den feministiska kampen är lika viktig nationellt som internationellt, för ett enat Europa.

Begreppet feminism är i sig ingen självklarhet på Europanivå. Att ens tala om jämställdhetsfrågor möter aktivt motstånd i Europaparlamentet, på en helt annan nivå än i Sverige. Ledamöter som aktivt motarbetar jämställdhet, salar som gapar tomma och ledamöter som buar eller skriker i plenum, när kvinnors rättigheter ska diskuteras.

Var tredje vuxen kvinna har upplevt fysiskt och/eller sexuellt våld och mer än hälften har blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Vi S-kvinnor fortsätter vår feministiska kamp för kvinnors rätt till sin kropp.

Uttalande av S-kvinnor Gävleborgs distriktsårsmöte

Ingrid H Amrén, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel