Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gängen ska knäckas och gatorna ska återvinnas för de laglydiga

Just nu håller våra politiker i regering och riksdag på att samtala om hur man ska kunna stoppas kriminaliteten som breder ut sig i vårt land. Man försöka bjuda över varandra när det gäller hur många nya poliser som ska skaffas fram, skriver Kristdemokraterna Skutskär.

Att vara polis i dagens Sverige är en otacksam uppgift. Våra lagar har bakbundit poliser när det gäller att visitera personer och undersöka fordon för att leta fram vapen och narkotika. Tullen har hjälplöst kunnat se hur smugglade varor transporteras in och ut vid våra gränser.

Det är där gängens skjutvapen finns, inte i de laglydigas vapenskåp. Personer som dömts för brott har automatiskt frigivits efter två tredjedelar av strafftiden. Domstolarna, åklagarmyndigheten och kriminalvården går på knäna i brist på resurser. Ungdomsbrotten ökar och ungdomsrabatterna gör att unga blir utnyttjade som verktyg för äldre brottslingar.

Kristdemokraterna vill locka tillbaka poliser som lämnat yrket och ge pensionerade utredare en rejäl löneförhöjning för att återgå i tjänst. Vi vill ge tullen och sjöpolisen ökade befogenheter för att kunna stoppa smugglingen. Vi vill avskaffa straffrabatterna både mängd- och ungdomsrabatterna för kriminella 18-21 års ålder.

Det är ju särskilt allvarligt när det är våra samhällsfunktioner som sjukhus och socialkontor som utsätts för brott. Där ska straffen skärpas rejält. Alla som utför grova brott som rån, grov misshandel och grov utpressning ska häktas omgående och vittnen ska också kunna vara anonyma.

Vi vill att fler övervakningskameror sätts upp, framförallt i områden där gängbrottsligheteten brer ut sig. Personer som dömts för ett brott ska kunna förbjudas att återvända till ett visst område. Vi vill införa ett system med vistelseförbud.

Andra åtgärder är att gränsen bör sänkas när telefonavlyssning, kameraövervakning och buggning får användas. Vi vill täppa till hålen i lagen så handgranater klassas som vapen och leda till hårdare straff.

Kristdemokraterna har i flera år krävt 10 000 fler poliser. Men det är inte bara poliser och skärpta straff som kan minska brottsligheten. Sverige behöver en värderevolution där synen på äldre människor och respekten för människovärdet återupprättas.

Hedersvåld, kvinnoförtyck och misshandel, oärlighet och bidragsfusk, antisemitism och främlingsfientlighet är värdemätare som vi alla aktivt måste arbeta med för att bygga en starkare samhällsgemenskap.

KD Skutskär

Marianne Nygren

Runar Höglund

Georges Alsawiri

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel