Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gävle kommuns företagsklimat fortsätter att sjunka – plats 20 av 20

Gävle kommun behöver se över osund konkurrens och identifiera områden där kommunen i dag är verksamma men där privata företag har möjlighet att konkurrera, skriver Jan Myléus KD, kommunalråd i opposition och William Elofsson M, kommunalråd i opposition

Gävle kommuns företagsklimat fortsätter tyvärr att sjunka. Av landets 290 kommuner hamnar vi på plats 273, en helt osannolik likväl som dålig plats för vår kommun. Den rödgröna majoriteten har tydligt aviserat ambitionssänkningar för näringslivet i sitt 100-punktsprogram. Åtgärder och nya idéer saknas. Några möten, några träffar och interna kurser. Näringslivets förväntningar på den nya majoriteten är tydliga, största raset på fem år med 19 placeringar. Ett ras som är svårt att upprepa om det inte bildas flera nya kommuner innan nästa år. Då behöver vi agera.

Vi har en lång väg att gå för att nå det mål som satts upp, ”att Gävle ska uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag”. Samtidigt har vi fått ett nytt ledarskap att leda det arbetet med den nya näringslivsdirektören Mattias Durnik. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med honom för att lyfta Gävle från botten till toppen gällande företagsklimat. Det är viktigt att majoriteten ger honom handlingsutrymme.

Det är dags att välja några enkla åtgärder till att börja med. Ett sådant är att tillgängliggöra väsentligt mer mark. Nuvarande mål är för lågt satta och Gävle kommun når inte ens upp till dem i dagsläget.

Alla företag kan inte och ska heller inte behöva hantera alla frågor eller vara med på varje möte. Klustra arbetet mot olika verksamhetsområden och för en dialog på det sättet. Lyft det som är aktuellt för den gruppen och arbeta med deras specifika utmaningar.

Tydligare relationer mellan företagen och våra skolor bör också prioriteras. Vi vet att det är brist på praktikplatser vilket långsiktigt försvagar konkurrenskraften om elever inte får en tillräckligt adekvat utbildning.

Vi behöver överge idéen om interna serviceutbildningar, vi måste testa externa utbildningar och se om de kan uppnå en förändring till det bättre. Varje handläggare i Gävle kommun ska förstå att de i första hand jobbar med ett serviceyrke, inte myndighetsutövning.

Gävle kommun behöver se över osund konkurrens och identifiera områden där kommunen i dag är verksamma men där privata företag har möjlighet att konkurrera. Moderaterna och Kristdemokraterna vill bland annat se att utmaningsrätt införs i primärkommun, kommunala bolag och kommunalförbund. Kan en privat aktör uppvisa förmågan att bedriva en verksamt billigare och med samma eller bättre kvalitet ska den också få chansen att göra det. Det är ett sätt för oss att minska den osunda konkurrensen från kommunkoncernen.

När det kommer till rankningen gällande företagsklimatet kan man även dela upp det och jämföra med specifika grupper. Att Gävle jämförs med Solna eller Åmål är inte alltid rättvist. Ser vi dock till jämförbara städer i storlek, B3 -större stad, så ligger vi sist. Plats 20 av 20. En jämförelse som är rättvis men inte smickrande för den styrande koalitionen S, Mp, C och L.

Det kan och måste bli bättre.

Jan Myléus KD, kommunalråd i opposition

William Elofsson M, kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel