Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gävle ska vara en kommun som visar vägen i miljö- och klimatfrågorna

Men framför allt, att lämna en planet efter oss som alla generationer efter oss kan leva på är vårt gemensamma ansvar. Allt annat är orimligt, skriver Therese Metz och Helene Åkerlind.

Gävles politiska majoritet med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har antagit ett mål om att vi ska vara en klimatneutral plats senast år 2035. Efter 150 år av kraftigt ökade utsläpp ska vi på 15 år se till att alla Gävlebor, företag och verksamheter i vår kommun ges möjligheter att komma ned på hållbara nivåer av sina utsläpp.

Det kommer att bli en liten utmaning – man skulle till och med kunna säga att det är en av de största utmaningar som vi stått inför. Men det är varken så att det finns något alternativ – det här är en resa hela världen står inför – eller ens att det är omöjligt.

I den tid vi lever i, där sju miljoner unga strejkar för klimatet, där svenska företag ser det som en konkurrensfördel att leva upp till tuff miljölagstiftning, där det miljöbästa allt oftare också är det mest ekonomiskt smarta - kommer de kommuner som klarar av den resa vi kommer att göra både vara goda föredömen men också klara sig bättre framåt på flera sätt.

I vår egen organisation kan vi ofta se hur det miljöbästa alternativet gynnar oss på många sätt: när vi nu inför förmånscykel minskar våra kostnader för arbetsgivaravgifter - på köpet minskar utsläppen och våra medarbetares hälsa ökar. När vår ambitiösa Arbetsmarknadsenhet bytte bilar mot elcyklar sparade de 600 000 kr som i stället kan läggas på mer verksamhet. När vi säljer vårt matavfall som fordonsbränsle får vi både en intäkt och 95 procent lägre koldioxidutsläpp.

Men framför allt, att lämna en planet efter oss som alla generationer efter oss kan leva på är vårt gemensamma ansvar. Allt annat är orimligt. Det är dessutom bråttom då vi överskridit såväl gränserna för att hålla klimatförändringarna inom Parisavtalets ambitioner som ramarna för vår biologiska mångfald, som vi som människor är helt beroende av.

Därför får kommunstyrelsen i uppdrag att öka takten i klimatarbetet under år 2020 och framåt. Samhällsbyggnadsnämnden får i uppdrag att utveckla arbetet med kommunens biologiska mångfald.

Ett nytt miljöstrategiskt program kommer att antas för att möta våra nya mål och en klimatfärdplan tas fram som ska visa på hur omställningen kan göras. Vi lägger 40 miljoner kr på nya cykelvägar de kommande två åren för att se till att Gävle får ett hållbart transportsystem.

Alternativen att fortsätta som tidigare finns inte för oss. Vi ska ge barnen en framtid att längta efter, inte känna panik över och demonstrera för. Vi tänker att det som kanske uppfattas som det omöjliga är det nya möjliga. Tillsammans med alla Gävlebor, föreningar, företagare och andra kommuner som visar att det är möjligt, gör vi det möjligt!

Therese Metz, MP

kommunalråd med ansvar för miljö- och klimat

Helene Åkerlind, L

kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel