Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gävle vill bli den matsmartaste kommunen

Tack Gefle Dagblad och Matvärden för ett bra initiativ – att utse den matsmartaste kommunen. Att kommunerna och andra offentliga aktörer aktivt arbetar för att underlätta för lokala producenter att långsiktigt kunna sälja och öka sin produktion är oerhört viktigt, skriver Therese Metz, MP och Helene Åkerlind, L.

Därför har vi i det nya miljöstrategiska programmet som Gävle antog för 1,5 månad sedan dels höjt ambitionerna för att kommunen ska handla upp mer lokalproducerat, men också öka andelen ekologiskt (som såklart gärna det också får vara lokalproducerat). Dessutom har vi antagit ett mål om att förädlingsvärdet på maten lokalt ska öka – alltså att vi vill främja att mer mat förädlas här i vår region – ett viktigt sätt att jobba för att fler livsmedelsproducenter kan få ökad omsättning och mer betalt för sina produkter.

Inför upphandlingen av skol- och äldrematen vars avtal sedan påbörjades i juni 2019 delades själva upphandlingen upp, för att främja just att fler lokala entreprenörer skulle kunna delta i upphandlingen, i efterhand kan vi se att det var svårt. Inga lokala aktörer svarade.

Vi förstår att det är komplext att ta sig an utmaningen att kunna leverera alla de tusentals portioner som skol- och äldrematen kräver med alla varianter av specialkost, varje dag, året runt. Nu levereras maten från stora aktörer, men som enligt de krav vi har ställt varje år ska redovisa för kommunstyrelsen om hur man jobbar med att utöka andelen lokalproducerat i den mat man levererar.

Vi har dock en rad goda exempel - våra egna förskolor exempelvis där våra fantastiska förskolekockar både använder stor andel närproducerat i barnens mat, mycket ekologiskt, dessutom med mindre svinn och samma kostnad som innan! Deras enormt viktiga arbete är vi väldigt stolta över.

Men vi behöver göra mer. Inte minst nu under coronavirusets framfart har det blivit tydligt hur beroende vi är av import av mat, och hur låg vår egen självförsörjningsgrad är.

Vår ingång är att ökad lokal livsmedelsproduktion är viktig för lokala arbetstillfällen, för den biologiska mångfalden, för klimatet och minskade transporter, minskad antibiotikaanvändning och inte minst Sveriges beredskap vid kriser. Vi behöver samarbeta med de lokala producenterna och lära av andra kommuner hur vi kommer längre.

Vi är gärna med i kampen om att bli regionens matsmartaste kommun! Vi ser fram emot att tillsammans med Matvärden, bönderna, småbrukarna och alla andra som vill sträva åt samma håll möjliggöra en levande landsbygd så att ett myllrande landskap blir verklighet och lokala jobb kan utvecklas.

Therese Metz, MP

kommunalråd med särskilt ansvar för miljö- och klimatfrågor

Helene Åkerlind, L

kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel