Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gävleborg behöver en psykiatriambulans

Det blir på detta sätt ett bättre omhändertagande av den som mår akut psykiskt dåligt. Dessutom blir det en naturlig koppling till hälso- och sjukvården som kan ge ändamålsenlig uppföljande psykiatrisk vård, skriver Kristdemokraterna.

Antalet självmord i Region Gävleborg är bland de högsta i landet och även vad gäller självmordstankar ligger Gävleborg högre än genomsnittet. Vid akutlarm om att någon mår psykiskt dåligt och man befarar att personen försöker eller har tankar på att begå självmord skickas i dag oftast en polispatrull ut, tillsammans med ambulans.

Under förra året åkte polisen på över 15 000 larm gällande självmordsförsök i vårt land. Nästan två larm i timmen, dygnet runt, året runt. Tid som kunde lagts på andra uppgifter. Även i vår region får polisen ägna mycket tid till att ta hand om människor i akut psykisk nöd. För Gävleborgspolisen var antalet utryckningar kopplat till psykisk ohälsa under 2019 nästan uppe i 650!

På flera håll i landet finns nu i stället så kallade psykiatriambulanser, en ambulansliknande akutbil med utbildad hälso- och sjukvårdpersonal som, tillsammans med psykiatripersonal, åker ut vid larm om självmordsförsök, psykoser och kriser av liknande slag.

Det blir på detta sätt ett bättre omhändertagande av den som mår akut psykiskt dåligt. Dessutom blir det en naturlig koppling till hälso- och sjukvården som kan ge ändamålsenlig uppföljande psykiatrisk vård, när den akuta krisen är över. Samtidigt avlastas polisen och de kan fokusera på polisiära arbetsuppgifter, som ligger inom deras kompetensområden, som brottsförebyggande verksamhet och ingripande vid brott.

I den senaste överenskommelsen mellan staten och SKR (2020) – för insatser inom området psykisk hälsa - påtalas vikten av att regionerna behöver öka kvaliteten på och tillgängligheten till psykiatriska omvårdnadsinsatser utanför sjukhuset. Då nämns särskilt mobila lösningar, till exempel psykiatriambulanser, där bemanningen består av ambulanssjuksköterska och psykiatrisjuksköterska.

I Region Gävleborg är det i dag både ambulans och polis som rycker ut i akuta situationer, efter självmordsförsök eller i samband med genomfört självmord. Psykiatrin kan ibland även göra akuta hembesök vid risk för självmord, tillsammans med polis.

Vi kristdemokrater anser dock att vi måste bygga ut och utveckla detta arbete. I spåren av covid-19 följer ytterligare isolering och ensamhet vilket inte underlättar den psykiska hälsan. Därför föreslår vi i en motion att regionfullmäktige beslutar att även Region Gävleborg inför psykiatriambulans eller akuta mobila psykiatriska team.

Kristdemokraterna i Region Gävleborg

Jennie Forsblom

Lili André

Peter Åkerström

Lars Österberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel