Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gävleborg behöver en stark vänster i EU

Valet till EU-parlamentet är viktigt för Gävleborg, för Sverige och för Europa. Europa har aldrig varit så rikt och samtidigt så ojämlikt. Ojämlikheten breder ut sig såväl inom länder som mellan länder i Europa och mellan stad och land, skriver Joel Nordkvist och Samuel Gonzalez Westling.

Det har skapat en grogrund för nationalister och rasister som nu vill inskränka demokratin, och med högerns hjälp vill de ta makten i Europa.

Vi måste stoppa rasisterna och det klarar bara en stark vänster! Med ett nytt europeiskt samarbete med andra vänsterpartier vill vi påverka utvecklingen i en annan och mer positiv riktning. Vänsterpartiet föreslår en väg framåt för ett samarbete för social rättvisa och en kraftfull miljö- och klimatpolitik.

Vi vet att jämlika samhällen ger större frihet och mer möjligheter till oss i Gävleborg, såväl som till resten av Europa och världen. Samhällen som är jämlika är också bättre på att lösa större samhällsutmaningar som klimatförändringen, rasism eller en otillräcklig välfärd. Därför arbetar Vänsterpartiet för att skapa ett Europa för alla – inte bara för eliten.

Vänsterpartiet arbetar tillsammans med andra progressiva krafter i Europa för ett nytt projekt: ett folkets Europa. Tillsammans protesterar vi mot EU:s fördrag som sätter storföretagens rättigheter och intressen före planetens och människors rättigheter och intressen.

Det är dags att bryta med de odemokratiska EU-fördragen. Det är dags att bygga en ny politik som sätter stopp för den påtvingade åtstramningspolitiken och den sociala dumpningen. Det är dags för oss som tror på demokrati och social rättvisa att höja våra röster och bryta den nedåtgående spiralen. Tillsammans ska vi arbeta för att göra verklig skillnad för människor och bryta med den gamla och orättvisa ordningen.

Vi bekämpar social dumpning och arbetar istället för att säkra sociala rättigheter. Alla har rätt till en lön som det går att leva på, och den som blir sjuk behöver fortfarande äta och pengar till medicin.

Vi kräver rättvisa skatte- och finanssystem.

Vi kämpar mot klimatförändringarna och för ekologisk hållbarhet. Vänsterpartiet vill avskaffa EU:s miljöskadliga subventioner och införa en miniminivå för progressiv flygskatt.

Vi står upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet.

Vi kräver en demokratisk och hållbar handelspolitik.

Vi försvarar flyktingars rättigheter.

Vi är trötta på att vänta. Vi vill ha ett rättvist och jämlikt samarbete, grundat på demokrati och solidaritet, som fullt ut respekterar att människor ska ha makt över sina liv och sin framtid.

Det är dags att bygga ett Europa för vanligt folk. Det är vår tur nu!

Joel Nordkvist, V

ordförande Gävleborg

Samuel Gonzalez Westling, V

kommunstyrelsens andre vice ordförande i Hofors kommun och EU-parlamentskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel