Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gävleborgs byggföretag kan iklä sig större miljöansvar

Den svenska byggbranschens avtryck på miljö och klimat måste minska. Bara genom att byta till miljövarudeklarerade snickarbyxor skulle Gävleborgs hantverkare kunna spara 102 miljoner liter vatten per år. Det är ett av flera verktyg för att göra branschen mer hållbar, skriver Anders Hülse, vd för Fristads.

Annons

Byggbranschen i Sverige står för omkring en femtedel av landets utsläpp av växthusgaser, ett avtryck på miljö och klimat som måste minska. Varje dag med minskad miljöpåverkan är betydelsefull och vi måste därför använda alla nu tillgängliga verktyg – från stora förändringar som att effektivisera själva byggprocessen, välja mer hållbara byggmaterial och optimera transporter, till mindre som att byta arbetskläder.

Hantverkarna i Gävleborgs enmansföretag skulle bara genom den enkla förändringen att välja miljövarudeklarerade byxor, kunna minska vattenåtgången i världen med 102 miljoner liter vatten per år. Det motsvarar vattenförbrukningen från alla hushåll i Gävle under en vecka.

Klädindustrin står liksom byggbranschen inför en klimatutmaning, runt en tiondel av alla utsläpp globalt beräknas komma från textilindustrin.

Att tillverka ett klädesplagg är komplicerat, med många olika råvaror, delar, leverantörer och arbetsmoment. Komplexiteten är en anledning till att klädföretag ofta vet väldigt lite om sin värdekedja – endast 5 procent av världens största klädtillverkare kan redovisa varifrån deras råvaror kommer, visar rapporten Fashion Transparency Index.

Genom att kartlägga, mäta och designa en klädkollektion för att ha så liten påverkan som möjligt, kan klädernas fotavtryck minska dramatiskt. Ett standardiserat mätsätt finns, ISO 14025 typ III. För att kunna använda det för kläder har vi på Fristads tillsammans med forskningsinstitutet Rise tagit fram en miljövarudeklaration, en så kallad Environmental Product Declaration eller EPD. Metoden är tredjepartsgranskad, utgår från ett livscykelperspektiv och kan användas för såväl arbetskläder som modeplagg.

EPD är redan i dag ett välkänt begrepp inom byggbranschen, som var tidigt ute med miljövarudeklarationer på byggmaterial. Byggbranschen har alltså ett försprång gentemot andra branscher och steget att också välja miljövarudeklarerade arbetskläder borde därför vara enkelt.

Anders Hülse

vd på Fristads

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel