Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ge 5 000 i lönetillägg till vårdpersonalen som kämpar mot coronasmittan

Sjukvården och omsorgen i Gävleborg ska ha de förutsättningar som behövs för att hantera coronakrisen. Moderaterna vill tillfälligt öka lönen för den vård- och omsorgspersonal som jobbar vid coronakrisens frontlinje. Och se till att de har den utrustning som krävs för att kunna jobba säkert och behandla så många som möjligt, skriver Moderaterna.

Pressen är stor och ökar. Framför allt på den personal, som inom sjukvården och äldreomsorgen runt om i Sverige, jobbar vid coronakrisens frontlinje. Självklart finns en oro för att själv bli smittad och professionaliteten som krävs för att lägga den oron åt sidan är beundransvärd. Det viktigaste var och en av oss kan göra för att underlätta deras arbete är att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska smittspridning – det är helt avgörande för hur vården, Gävleborg och Sverige kommer klara det här. Men Moderaterna vill också göra mer än så.

Vi föreslår nu ett Coronatillägg – ett lönepåslag på 5 000 kronor till de sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden och läkare som jobbar inom ramen för Corona. De extra resurserna kan också användas för andra riktade insatser för personalen i vården och omsorgen – utöver lönen kan det exempelvis handla om att täcka upp kostnaderna för betalda resor till och från jobbet för de som har mycket långa arbetspass eller att täcka mellanskillnaden mellan lön och sjuklön för dem som har patientnära arbetsuppgifter och blir sjukskrivna.

Det är inte mer än rättvist. Deras viktiga insatser ska belönas med mer än applåder och glada tillrop. Till att börja med vill Moderaterna att detta ska gälla från mars till och med maj.

Sammanlagt innebär vårt förslag 15 miljarder kronor extra i resurstillskott till regioner och kommuner. Förutom Coronatillägget ska det täcka de kostnader som vården och omsorgen har för exempelvis inköp av personlig skyddsutrustning, medicinsk utrustning och testkit, snabbutbildning av vårdpersonal samt till fler intensivvårdsplatser. Hela den svenska sjukvården och omsorgen ska känna sig trygga i att de har de ekonomiska resurserna som behövs för att hantera coronoakrisen.

Tillsammans ska vi klara det här. Och du som jobbar vid coronakrisens frontlinje i Gävleborg ska känna att du har samhällets fulla stöd i ditt viktiga arbete.

Moderaterna

Elisabeth Svantesson

ekonomisk-politisk talesperson

Lars Beckman

riksdagsledamot Gävleborg

Eva Marja Andersson

regionfullmäktige Gävleborg, ordförande M Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel