Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ge papperslösa uppehållstillstånd – det minskar smittrisken i coronakrisen

Alla de åtgärder som regeringen vidtar för att hindra smittspridning kostar enorma belopp. Pengar som ska komma till nytta och förhoppningsvis vara en bot mot pandemin. Nu kanske man till och med lyckas få resurser nog för att ge personal som arbetar med coronasmittade relevant skyddsutrustning., skriver Tryggve Emstedt, advokat i Gävle.

Om man på allvar ska kunna stoppa smittspridningen så kan man ju inte hoppa över vissa samhällsgrupper bara för att de är obekväma.

Stefan Löfven har genom tidigare beslut sett till att människor blir hemlösa som varit asylsökande och han och hans samarbetspartners har också sett till att människor inte får mat för dagen.

Man har kastat dem till vargarna vilket innebär att om de ska vara kvar här så får de stjäla eller slå sig ihop med kriminella gäng. Prostitution kanske är en lösning för en del. Hur som helst så har denna grupp vuxit och det är säkerligen mycket svårt att veta hur stor gruppen är. Kan den vara 10 000 eller rent av 50 000. Och hur många kommer från Danmark och Norge och Finland när de har betydligt hårdare restriktioner än vi har?

I så fall motsvarar de papperslösa och ofta gömda en folkmängd överstigande Hudiksvall eller Sandvikens kommuner det vill säga cirka 40 000 personer.

Det måste innebära ofantliga problem att inte ha kontroll över en så stor potentiell smittspridare. Vi har redan hört mardrömsscenarier om corona som sprids i stora flyktingläger i Turkiet eller Libanon eller inne i Syrien och på många andra platser. Om så sker så kommer det ju säkerligen inte att gå att rätta till. Folk kommer att dö som flugor. Hur många respiratorer har vi i flyktingläger runt om i världen?

Om man säger sig måna det allra minsta om den delen av befolkningen som är över 70 eller har underliggande sjukdomar så måste man samtidigt få fram de människor som gömmer sig i samhället. Det gör man genom att ge dem uppehållstillstånd.

Det är hög tid att en gång för alla nollställa och se till att de papperslösa får stanna. Det vill säga alla de ensamkommande afghaner som inte passat in i riksdag och regerings trubbiga verktyg för att få uppehållstillstånd. Det här är ju något som måste ske nu.

I vart fall bör man få ett uppehållstillstånd på ett år. Man kan kanske förmå den ”vanlige” svensken att hålla sig inomhus och förmå vederbörande att hålla sig till ett antal frivilliga regler men när det gäller den här gruppen av människor så går det knappast att bara prata. Man måste handla och man måste handla nu.

Det vore ju också smakfullt om det någon gång kunde finnas en politiker som kan representera sitt parti och tycka till i denna ödesfråga. Någon bra strutslösning torde inte dyka upp och kanske tusentals smittade som är på drift ute i samhället tror jag ingen vill ha. Inte ens de mest ”återvändarvänliga” partierna.

Tryggve Emstedt

advokat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel