Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ge Rådhusesplanaden ett värdigt avslut och stäng av trafiken permanent

I en debattartikel uppmanar Bengt Olerud Gävle kommun att ge Rådhusesplanaden ett värdigt avslut i söder genom att inte öppna den del av vägen som nu är stängd för reparation av kajkanten.

Rådhusesplanaden i Gävle är vårt stiligaste stadsbyggnadsmotiv. Den är nästan 900 meter lång och innehåller bland annat vår Rådhusbyggnad och vår gamla teater. Med sina dubbla alléer kan den kallas för stadens gröna diadem.

Det man kan fundera över är hur esplanaden avslutas. Vare sig i norr eller i söder finns någon riktigt värdig avslutning.

Söder om Rådhuset ligger en bit park. Den döptes för några år sedan till Kung Kristoffers park för att hedra den kung som år 1446 undertecknade Gävles stadsrättigheter. Söder om parken ligger en del av Södra Strandgatan. För närvarande är den avstängd på grund av reparationsarbeten av kajen.

Eftersom trafiken tycks fungera ändå utan större besvärligheter kan man fundera över om den gatstumpen är helt nödvändig? Vore det då inte bättre att Esplanaden fick flyta ända fram till Gavleån och avslutas med en klassisk parterr ner mot vattnet?

Om trafiken försvann på den delen blev heller inte gatan och kajkanten utsatt för besvärande belastning med risk för framtida sättningar.

Resultatet skulle bli ett stadsbyggnadskonstnärligt tillägg till Rådhusesplanaden och ett värdigt avslut fram till Gavleån.

Bengt Olerud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel