Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Glöm inte föreningarna, de får människor att mötas

Efter isolering, oro, sjukdom och sorg behöver vi tala om allt vi varit med om. Livet har mörka sidor även i den vanliga vardagen, men coronainfluensan är unik. Vi kommer säkert att behöva tala mer om denna tid än vi nu kan föreställa oss, skriver Niels Hebert, Kulturrum.

Min uppmaning till beslutsfattare i kommunerna: Glöm inte de ideella föreningarna. De får människor att mötas.

Många har under denna svåra tid sett och insett att vi behöver tala om sjukdom och smärta, hur vi tar hand om varandra, minskar ensamheten och ökar tilliten, integrerar i stället för att skilja människor åt, pratar med varandra, hur vi utvecklar det gemensamma, samhällets grund.

Vi har under dessa veckor kunnat se ojämlikheten i världen, hoten mot demokratin, svensk beredskap och vårdens förtjänster och tillkortakommanden, vårdpersonalens beundransvärda arbete, myndigheters och politikers beslutsamhet...

Allt detta behöver vi också tala om. En viktig gemensam nämnare för människor är behovet av gemenskap. coronaepedemin kommer kanske att få några att minska på tempot och bli mer lyhörda för andra och vad de behöver.

Det finns alltså mycket – säkert mer än vi anar – som vi måste träffas för att prata om. Därför är det viktigt att kommunerna stöttar föreningarna. De kan då bli en viktig resurs för mångas återhämtning. I föreningslivet är ju idén att se till människors intressen och behov – och där finns människor med genuint intresse för andra.

Föreningarna behövs och kommer att behövas än mer. Föreningarna kan bli viktiga arenor för gemenskap, livsmod och för en diskussion om framtidens stadsdelar, städer och samhälle.

Niels Hebert

Föreningen Kulturum på Brynäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel