Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Håll i vår restriktiva och solidariska alkoholpolitik

Nu är det tid att hålla i vår restriktiva och solidariska alkoholpolitik för den är en viktig del i det övergripande arbetet som handlar om att rädda liv, skriver Ann Borres-Back IOGT-NTO Gävle Dala.

WHO talar om vikten av att undvika alkohol under coronapandemin, ändå har alkohollobbyisterna lyckats få företagare och politiker att springa deras ärenden genom att kräva lägre alkoholskatter, öppna upp för gårdsförsäljning och det allra senaste som kallas mikrocatering, men som inte är något annat än hemleveranser av alkohol till slutkund.

Vi tvingas skapa nya rutiner i en ny vardag vilket även kan påverka hur vi förhåller oss till alkohol.

Just nu vittnar alkohollinjen om att samtalen som kommer in är av ett annat slag än tidigare. Anhöriga hör av sig och är oroliga. Det kan vara för att de sitter i karantän med en partner som har alkoholproblem och blir våldsam eller att ett alkoholberoende upptäckts för att man nu umgås dygnet runt.

Isoleringen gör det möjligt att dricka utan att arbetskamrater eller chefen ser. I den här situationen riskerar många barn att hamna i kläm.

Forskare har börjat varna för risken att en längre tid av isolering kommer att leda till ett ökat missbruk hos personer som redan befinner sig i ett riskbruk. Vi som till vardags arbetar med människor med beroendeproblematik vet att ett återfall kan betyda att man aldrig kommer tillbaka till nykterhet. Ett återfall hos en nykter alkoholist kan i värsta fall innebära döden.

Ändå envisas en del med att vilja göra alkoholen både billigare och mer tillgänglig, för att öka försäljningen och därmed konsumtionen. Helt fel tycker vi. Just nu borde allas prioriteringar handla om hur vi arbetar för att hålla befolkningen frisk och skadefri, inte lätta på lagstiftning som medför en ytterligare belastning i vården.

Alkoholkonsumtionen tar enorma resurser och kapacitet från vården och detta pausar inte för att vi har en pandemi. Det är viktigt att våra alkoholhandläggare och kommunpolitiker nu mer än någonsin vågar stå för den restriktiva alkoholpolitik som årligen räddar liv. Annars kommer den årliga kostnaden för alkoholens börda i samhället att öka från nuvarande 103 miljarder till ett betydligt högre belopp och ökat mänskligt lidande.

Ann Borres-Back

ordförande IOGT-NTO Gävle Dala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel