Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hallå där regeringen, sluta snacka – se till att vara det ni påstår er vara

Ja Sverige bistår med tält för att garantera fortsatt provisoriskt läger! Men att ta emot ens ett enda barn, det går inte. Tio andra EU-länder välkomnar barnen – men Sverige finns inte med i gruppen, skriver Asylkommittén i Gävleborg.

I Grekland har flyktingläger, som var tänkta att vara tillfälliga, upprättats medan Europa och Sverige diskuterar hur ett ”rättvist och humant mottagande” ska kunna gå till. I lägret på ön Lesbos, som härom veckan brann ner, har omkring 13 000 människor trängts under vidriga förhållanden i upp till fem år, sedan 2015 – året när ordet flyktingkris övergick till att definieras utifrån mottagande länders vy och inte utifrån de som är flyktingar och i kris.

Sverige slår sig för bröstet, inrikesminister Mikael Damberg: ”Bränderna på Lesbos är en stor humanitär katastrof. Sverige agerar nu snabbt och bistår Grekland.”

Ja Sverige bistår med tält för att garantera fortsatt provisoriskt läger! Men att ta emot ens ett enda barn, det går inte. Tio andra EU-länder välkomnar barnen – men Sverige finns inte med i gruppen.

I SvD 13/9 framgår att justitieminister Morgan Johansson har bollat över frågan till Migrationsverket där en kommunikatör meddelar att ”det handlingsutrymme” som Migrationsverket har inte ger möjlighet att välkomna barnen. Frågan går tillbaka till regeringen där pressekreterare Adriana Haxhimustafa svarar att ”regeringen bryter mot grundlagen om den ger Migrationsverket i uppdrag att ta hem människor från andra länder.”

Regeringens talesperson meddelar att enda möjligheten att ta emot barnen är om EU-kommissionen tar beslut om omfördelning av flyktingar till medlemsländer.

Men snälla regering: Senast den 8 september vädjade Ylva Johansson ”till alla EU-länder att ta emot dessa barn efter att EU nu insett att det inte finns en möjlighet för dem att leva och söka asyl på ett säkert sätt i Grekland.” Ylva Johansson är kommissionär för migrationsfrågor, högst inom EU i migrationsfrågor, före detta arbetsmarknadsminister i den svenska regeringen och torde ha nära relation med den nuvarande socialdemokratiskt dominerande svenska regeringen.

Från ett faktablad från Justitiedepartementet juni 2019 framhålls: ”Sverige ska fortsatt utgöra en stark och viktig röst i Europa för att värna om asylrätten och utsatta grupper.”

Men hallå där regeringen: Sluta snacka – se till att vara det ni påstår er vara, en framstående faktor i Europa att värna om asylrätten och utsatta grupper.

Börja med barnen från Lesbos!

Asylkommittén i Gävleborg

Maud Lindgren

Inger Johansson

Jan Teeland

Ingrid Thyr

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel