Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Han anklagar oss och visar själv sin okunskap om lagar

Varför är Moderaterna emot att vi inför fler verktyg för ökat bostadsbyggande på landsbygden? skriver Erik Holmestig, C och Jörgen Edsvik, S.

Replik till Pekka Seitola, M: Vi i den styrande majoriteten i Gävle kommun vill se ett ökat bostadsbyggande på landsbygden och arbetar för det på flera sätt. En ny metod vi nu vill införa för att ytterligare stärka insatserna är att prova så kallade dubbla markanvisningar.

Pekka Seitola har därefter i en debattartikel anklagat oss i majoriteten för okunskap om fastighetsbranschen och föreslår att vi politiker i stället ska använda vårt kommunala allmännyttiga bostadsbolag Gavlegårdarna för att bygga bostäder på landsbygden. Tyvärr visar Moderaterna med Seitola i spetsen både okunskap om lagstiftning och låga ambitioner i sitt debattinlägg.

Vi välkomnar Moderaternas nyvakna intresse för bostadsbyggande på landsbygden i vår kommun. Det är viktigt att kunna bo och leva i hela kommunen i livets olika skeden och det är därför vi vill stärka kommunens metoder för att uppnå det.

I debattartikeln skriver Seitola att vi ska använda Gavlegårdarna för att bygga fler bostäder i landsbygd och ytterområden. Problemet i hans argumentation är dock att det är precis vad vi i Majoriteten redan gör. Planer är närmast på gång i Hamrångebygden och vi har arbetat hårt sedan vi tillträdde i frågan.

Vi förvånas över att Seitola, som själv är byggherre och även sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslår något vi som kommun redan gör, som om det vore ett nytt förslag och sedan ställer det mot att införa ännu fler verktyg för att skapa utveckling. Till skillnad från Moderaterna vill vi fortsätta stärka kommunens insatser, och inte minska dem.

Var har Pekka Seitola varit sedan 2011? Fram till dess var det möjligt för ett allmännyttigt bostadsbolag att göra som han beskriver i sin debattartikel. Bygga mindre lönsamt och göra direktnedskrivningar. År 2011 infördes den så kallade allbolagen som innebär att allmännyttan måste agera affärsmässigt i alla sina delar. Detta som svar på att Fastighetsägarna anmält den svenska modellen med allmännyttiga bostadsbolag till EU som ett brott mot statsstödsreglerna.

Vi i majoriteten kommer fortsätta arbeta för ett ökat bostadsbyggande på landsbygden. Till skillnad från Pekka Seitola och Moderaterna vill vi agera inom vad som är lagligt idag och inte efter vad som var lagligt förr. Vi vill införa en modell där byggprojekt kan paketeras med byggrätter i mer attraktiva lägen, ofta centrala Gävle, med byggrätter i våra ytterområden.

Detta kallas delad markanvisning och införs på flera håll i landet i andra kommuner. Vi tror på detta som en metod och vi har fått positiva signaler från byggföretag. Den stora frågan som återstår är varför Moderaterna är så emot att vi inför fler verktyg för att öka bostadsbyggandet på landsbygden?

Erik Holmestig, C

kommunalråd, ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd, vice ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel