Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Har vi råd att inte ta tillvara den talang och kompetens som finns hos människor som vill och kan arbeta?

Det blåser allt kallare vindar i det mellanmänskliga klimatet, samtidigt som allt fler varnar för en kommande lågkonjuktur. Men redan innan de sämre tiderna är en verklighet, är vi på väg att ändra våra värderingar. Vi hissar därför varningsflaggan. Låt inte Sverige möta lågkonjunkturen med gamla fördomar om att bara vissa duger! skriver Monica Lingegård och Jan Scherman.

För elva år sedan instiftade Samhall Visa vägen-priset för att hylla de arbetsgivare och eldsjälar som ser talang och funktion, i stället för hinder. Och när Visa vägen-juryn återigen beställer sin mångfaldsundersökning från Novus, är resultatet viktigt ur flera perspektiv.

Vi ser att 75 procent av de svarande mycket väl kan tänka sig att arbeta tillsammans med någon som har en funktionsnedsättning. 

70 procent anser att mångfald är en tillgång för kreativiteten och 82 procent anser att människor med funktionsnedsättningar oftast är en tillgång på arbetsmarknaden.

Resultatet, som stått sig genom åren, tyder på en genomgående positiv attityd hos svenskarna. Men sedan kommer de illavarslande tecknen. När vi frågar om varför människor med en funktionsnedsättning inte får jobb i samma utsträckning svarar 58 procent att de tror att det beror på chefers okunskap och fördomar. 43 procent tror att det beror på höga risker och kostnader hos arbetsgivaren.

Dessa siffror har stigit med fem, respektive åtta procent och är därmed statistiskt säkerställda. Det är en dramatiskt negativ förändring på kort tid.

Och det är uppenbart att alltfler tror att det kostar för mycket. Alltfler ställer sig frågan har vi verkligen råd att vara goda?

Vi hävdar bestämt att frågeställningen är helt felformulerad. I stället borde vi fråga oss om vi i framtiden har råd att förbise den här talangen och dessa förmågor? Resultaten i Novus-undersökningen är därför ytterst alarmerande då det kan innebära att konsekvenserna av lågkonjunkturen blir värre.

I ett chefsindex från konsultbolaget PWC säger 60 procent av de svarande att de har svårt att rekrytera rätt kompetens. Den naturliga följdfrågan är ”hur identifierar du den kompetens du behöver?” I tider när flera branscher har ett skriande behov av folk, borde frågan om normbrytande kompetens aldrig ens beröra godhetsprincipen.

Under hösten har vi rest runt med Visa vägen-turnén och delat ut nio regionala priser till 18 arbetsgivare och eldsjälar. Det har varit mycket inspirerande att höra deras historier.

Där har vi till exempel Partykungen från Gävle, ett av Sveriges snabbast växande e-handelsföretag, som bygger hela sin företagskultur på att hitta talang och kompetens hos människor med exempelvis diagnoser inom autismspektrum. Inte för att vara snäll, utan för att de gör ett bättre jobb än många utan diagnoser.

I Örebro mötte vi den regionala eldsjälen Lars Lerin. ”Lerins lärlingar” fått stora delar av svenska folket att inse de fantastiska förmågor som människor med en funktionsnedsättning besitter.

Näringslivet har en unik möjlighet att möta den kommande lågkonjunkturen på ett bättre sätt än tidigare, genom att vara smartare och mer kreativa. Så låt oss omformulera frågan i rubriken.

Har vi råd att inte ta tillvara den talang och kompetens som finns hos människor som vill och kan arbeta? Svaret borde vara givet.

Monica Lingegård

vd Samhall AB

Jan Scherman

Visa vägen-juryns ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel