Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Haveriet med ”Jobskills” är toppen av ett isberg

Nyligen avslöjades att Arbetsförmedlingens paradsatsning ”Jobskills” stöter på nya motgångar (SVT 17/8). För ett år sedan lades tjänsten tillfälligt ned, nu visar det sig att det inte går att veta hur många som har använt tjänsten. 125 miljoner kronor kastas rätt ned i sjön. Arbetsförmedlingen framstår som en myndighet i fritt fall, skriver Lars Beckman, M.

Annons

Regeringen gav Arbetsförmedlingen i uppdrag redan år 2016 att utveckla en webbtjänst för att kartlägga och validera nyanlända flyktingars kompetenser. Ansatsen var egentligen inte feltänkt, men införandet av tjänsten har kantats med problem. Sekretessregler har inte följts och känslig integritetsinformation om flyktingar kan ha riskerats på kuppen.

Till det kommer en miljonrullning som fått pågå utan kontroll. Det handlar om cirka 125 miljoner kronor i sumpade skattemedel. Det är inte en enstaka plump i protokollet för Arbetsförmedlingen. Senaste åren har man satsat på flummiga organisationscoacher som åkt land och rike runt under parollen ”Förnyelseresan”.

Samtidigt har man febrilt prioriterat fel åtgärder, såsom de numera ökända ”Extratjänsterna” som kostat miljarder skattekronor samtidigt som resultaten varit alltifrån lyckade. Endast fem procent kommer vidare arbete efter åtgärden, enligt SKL:s siffror.

Det är sannolikt den mest ineffektiva arbetsmarknadspolitiska åtgärd som Sverige någonsin har haft. Till det ska tilläggas åtskilliga granskningar från t.ex. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) som visar på att man bryter mot lagar och regler, till exempel vad gäller uppföljning av jobbsökande.

Åtskilliga debattörer har det senaste året pekat på att Arbetsförmedlingen får mindre pengar i sina anslag. Det kan sannolikt ha påverkat vissa delar, men samtliga av de interna problem som beskrivs i denna artikel kom före anslagen drogs ned så den poängen håller inte.

Vid en stundande lågkonjunktur duger det inte att ha en myndighet som ska jobba med arbetsförmedling som har så pass djupgående interna problem. Ett stort ansvar faller på regeringen och dess numera avgående arbetsmarknadsminister att skyndsamt reda ut situationen.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel