Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Helene Åkerlind, det du skrev var nonchalant och kränkande mot oss!

Att reducera detta gedigna och målmedvetna arbete, ett uppdrag som vi tar på största allvar, till att handla om ”föreläsningar och poddsändningar” är därmed grovt felaktigt, skriver nio familjebehandlare på Familjestödet i Gävle.

Till Helene Åkerlind, andra politiker och övriga intresserade:

Innan den tillfälliga stängningen av verksamheten gällde följande: Familjestödet erbjöd lättillgängliga insatser till föräldrar med barn 0-20 år i Gävle kommun. Man fick lätt och snabbt kontakt via telefon eller webben och erbjöds en tid för samtal inom två veckor.

Utan remiss eller utredning fick föräldrar, med sina barn/tonåringar/nätverk, ett till åtta samtal. Under 2018 träffade Familjestödet 489 familjer och direkt eller indirekt berördes 784 barn och ungdomar. Dessa samtal, tillsammans med cirka 15 föräldragrupper/år, utgjorde basen i vår verksamhet.

En stor del av familjerna kom efter kontakt med andra enheter inom Individ- och familjeomsorgen, till exempel mottagningsenheten och utredningsenheterna eller från skolan, Bup och andra instanser.

Ett av våra uppdrag har också varit att sprida kunskap om våra insatser till alla föräldrar i vår kommun. Vi anser att detta är en viktig demokrati- och rättighetsfråga. Mot bakgrund till det besökte vi föräldramöten på förskolor och skolor för att berätta om verksamheten liksom om andra hjälpmöjligheter. Vi träffade också tio-tolv klasser på SFI varje år. Vi var då en halvdag i varje klass

Utifrån uppdraget att nå ut till fler familjer har vi, tillsammans med våra kollegor inom Förebyggandeenheten, målmedvetet arbetat med att uppdatera och utveckla våra arbetsmetoder. En produkt av det var att man kunde nå oss via ett kontaktformulär på webben och framför allt att föräldrar vissa tider varje vecka kunde chatta med en medarbetare på Familjestödet.

Till detta kan läggas olika former av samverkan med våra kollegor inom Förebyggandenheten, förskolor och skolor. I mån av tid har vi tackat ja till att hålla föreläsningar på olika teman, i huvudsak om föräldraskap.

Att reducera detta gedigna och målmedvetna arbete, ett uppdrag som vi tar på största allvar, till att handla om ”föreläsningar och poddsändningar” är därmed grovt felaktigt, Helene Åkerlind. Du skriver i ett inlägg på Facebook; att chefen ”förändrat deras uppdrag från föreläsningar och poddsändning till att ge stöd till våra barn och unga som behöver det allra mest”.

Oavsett vad man anser om beslutet att tillfälligt stänga verksamheten så är uttalandet inte bara felaktigt, det är dessutom nonchalant och kränkande både mot oss familjebehandlare och mot de modiga föräldrar som tagit det stora steget att kontakta oss för att få hjälp.

För kännedom vill vi också informera om att det är två engagerade kollegor i andra verksamheter inom Förebyggandeenheten som ansvarar för den uppskattade Familjestödspodden. 

Britt-Marie Holm

Monica Larsson Forsberg

Malin Stark

Frida Göterfors

Anna Tikkanen-Lindell

Bo Jansson

Marika Axnander

Ingela Bergström

Anna-Carin Samuelsson

familjebehandlare på Familjestödet, Välfärd Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel