Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hög tid att bringa lite vett och sans i debatten

Byggsektorn kommer att spela en viktig roll för att hålla hjulen igång när samhällsekonomin ska upp på fötter igen, skriver Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Mats Åkerlind skriver på GD debatt om en teknikalitet i förhandlingarna om nya kollektivavtal i byggbranschen, men lyckas få det att låta som att jordens undergång står för dörren. Det är hög tid att bringa lite vett och sans i debatten.

Bakgrunden är Coronapandemin och överenskommelsen att skjuta upp förhandlingarna om nya kollektivavtal till hösten. Ett klokt beslut som Byggnads omedelbart ställde sig bakom. När beslutet fattades rekommenderade medlarna samtliga arbetsgivare att skjuta upp avtalen till 31 oktober. Ett datum vi har hållit oss till sedan dess och i alla lägen framfört till vår motpart.

Åkerlinds höga tonläge grundar sig i att de har förkastat datumet och istället velat se att kollektivavtalet skulle gå ut i slutet av november. Som av en händelse med konsekvensen att eventuella stridsåtgärder skulle ske mitt under julledigheten när alla byggarbetsplatser går på lågvarv. Passande för arbetsgivarna – mindre bra för byggarbetarna.

Argumentet för detta verkar vara förhoppningar om att tiden då fackförbund stod upp för sina medlemmars villkor var förbi. Jag är ledsen att göra Åkerlind besviken men samtidigt våra medlemmar glada. Det är den sannerligen inte!

Vi önskar aldrig konflikt. Men vi tänker heller aldrig låta våra medlemmar gå in i förhandlingar med händerna bakbundna.

Byggsektorn kommer att spela en viktig roll för att hålla hjulen igång när samhällsekonomin ska upp på fötter igen. I den synen råder inga motsättningar mellan fack och arbetsgivare. Samtidigt måste vi förstå och respektera varandras ansvar gentemot våra medlemmar, det är grunden för den svenska modellen.

I realiteten hetsar Mats Åkerlind upp sig över en icke-fråga. Avtalet är detsamma och löper precis som tidigare om än med sju dagars varsel. Men att vi hux flux skulle varsla om konflikt mitt i sommaren är en absurd tanke.

När Mats Åkerlind tar till höga brösttoner står resten av branschen som frågetecken. Vi jobbar på som vanligt och i höst börjar förhandlingarna för bättre villkor och säkrare arbetsplatser.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel