Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Höj kreditgränsen på skattekontot för egenföretagare

Nu när vi har världens konstigaste konstellation av regering och stödpartier är det intressant att se vad man hittar på i pandemitider för att försöka rädda samhället och se till att företag inte går i konkurs, skriver advokat Tryggve Emstedt.

Särskilt intressant är ju det när det gäller småföretagare som jag själv är sedan mer än 30 år.

De stödpaket man kommit på är väl ganska välmenande men det är ju svårt att få heltäckande system som även är bra för framtiden.

Det som har betydelse för en egenföretagare är förstås skatt och sociala avgifter. Att man radikalt sänker sociala avgifter borde ju vara det första man gör och där har man väl lyckats. Men man gör ju inget åt sitt förhatliga system att korsfästa egenföretagare om de trots allt under eller före pandemin kommit lite efter med skatten.

Halkar du efter en månad ska du straffas nästa månad och i annat fall så går skattekravet till kronofogden med betalningsanmärkningar som följd. I Sverige är ju att hamna i fängelse (ofta fotboja) ganska lindrigt men att få betalningsanmärkning (BA) innebär ju enorma problem.Ofta kan man ju inte ens få ett abonnemang för 99 kr i månaden om man har betalningsanmärkning.

Det är ohållbart att ha kvar detta föråldrade system och synsätt på småföretagare Man kan inte fortsätta på den inslagna vägen. Just nu får en småföretagare ha en kredit på 10 000 på sitt skattekonto och det är ju ett väldigt lågt belopp. Mitt förslag är att höja gränsen omgående till 50 000 som minsta gräns och låt den öka beroende på hur många miljoner man har i omsättning.

Om man sedan ligger efter på skattekontot så är det väl bara att ta ut en ränta på förslagsvis en procent i månaden, över limitgränsen så kan man även hjälpa de som hamnat på fel sida om 50 000 kronors gränsen. Hur mycket man maximalt får i kredit kan självfallet diskuteras men upp till 100 000 kr är väl rimligt i vart fall i dagsläget.

Vill man verkligen hjälpa egenföretagare och förhindra att de går omkull så börja med detta banala förslag. Höj alltså gränsen för kredit på skattekontot och vi kommer att spara hur rmånga liv som helst eftersom antalet med stressrelaterad hjärtinfarkt mm kommer att minska.

Det måste också till en allvarlig översyn av systemet för hur man får betalningsanmärkning. Det borde vara en prioriterad politisk fråga. Det finns ingen tid att förlora.

Tryggve Emstedt

advokat sedan 1987 och egen företagare sedan 1988

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel