Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur länge ska Gävleborna behöva vänta på trygghetskameror i centrum?

Ändå valde majoriteten att säga nej till trygghetskameror i krognära miljö med hänvisning till att effekten av trygghetskamerorna behöver utvärderas. Problemet är bara att de nu beslutade trygghetskamerorna inte är på plats på ett år, skriver William Elofsson, M, och Jan Myléus, KD.

Under årets andra kommunstyrelsesammanträde slog sig Socialdemokraterna för bröstet då de äntligen kom till skott med att ansöka om trygghetskameror på fem brottsutsatta platser i Gävle. Att det är anmärkningsvärt att det gått ett helt år innan ansökningarna gick iväg och att det kommer ta nästan ett år till innan någon kamera sätts upp är en sak.

Men i underlaget till beslut konstaterar polisen, socialtjänsten och säkerhetsavdelningen att det skulle vara klokt att sätta upp kameror i krognära miljö. Följande stod det i dokumentet ”Analys av trygghetskameror i den offentliga miljön i centrala Gävle”:

”Rörande trygghetskameror i den offentliga miljön, med bäring på krogmiljö, ser polisen fördelar med kamerabevakning i centrala Gävle, utifrån ett bevisföringshänseende. Detta förutsätter att kamerabevakningen håller högteknisk bildkvalitet. Avskräckningseffekten på tillfällesstyrd- och/eller affektbrottslighet bedöms dock som liten.

I samråd med representanter från polisen, socialtjänsten, säkerhetsenheten, m.fl., bedöms den mest lämpliga placeringen av ovan nämnda kameror vara det geografiskt avgränsade område som utgör Stortorget i Gävle, statyn Gudinna vid hyperboreiskt hav, och den del av Drottninggatan som sträcker sig mellan ovan platser.”

Ändå valde majoriteten att säga nej till trygghetskameror i krognära miljö med hänvisning till att effekten av trygghetskamerorna behöver utvärderas. Problemet är bara att de nu beslutade trygghetskamerorna inte är på plats på ett år. Hur länge ska Gävleborna behöva vänta på trygghetskameror i centrala Gävle?

Visst är det välkommet att majoriteten nu äntligen kommit till skott med några skarpa trygghetsåtgärder. Däremot är det för lite och för sent. Hade Moderaterna och Kristdemokraterna styrt Gävle hade inte skarpa trygghetsåtgärder fått dras i långbänk.

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Jan Myléus, KD

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel