Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur mår våra medarbetare av Framtidsbygget?

Att det varit många turer, förseningar och konstigheter kring bygget av våra framtida sjukhus råder det inget tvivel om. Det har kostat mycket mer än vad som var beräknat och även om vi nu verkar stå i startgroparna är mycket fortfarande oklart, skriver Patrik Stenvard och Camilla Strömberg, M.

Vi moderater gör många besök ute i våra verksamheter där vi träffar medarbetarna. En av de återkommande frågorna som vi ställer är kring Framtidsbygget. Efter att ha gjort över 100 verksamhetsbesök och pratat med hundratals medarbetare under 2019 börjar bilden klarna något. De flesta ser fram emot att få nya lokaler och vissa känner sig delaktiga i arbetet där de fått komma med inspel och synpunkter, vilket är otroligt glädjande att höra.

Det som är tråkigt och oroande är att många också vittnar om att de känner att de inte blir lyssnade på, svävar i ovisshet och inte får vara delaktiga. Några känner sig brända efter att ha lagt ned mycket tid och arbete i olika projekt som sedan grusats. Det här är oacceptabelt.

Ombyggnationerna kommer att påverka våra medarbetares vardag under många år, alla som någon gång renoverat hemma vet hur påfrestande det kan vara att leva och verka i en byggarbetsplats. Dessa investeringar och förbättringar behövs onekligen och för att medarbetarna ska klara av påfrestningarna krävs en god dialog och att alla känner sig delaktiga. Vi är rädda att uthålligheten börjar tryta redan innan bygget är igång på grund av hur detta hittills hanterats.

När vi nu lägger fem miljarder på Framtidsbygget är det också av yttersta vikt att vi bygger för framtiden. Det vi bygger i dag ska vara funktionellt i många decennier framåt. Här har vi chans att göra någonting riktigt bra. Det finns en oerhörd kunskap ute i verksamheterna kring vad som är effektivt, ger goda flöden, en bra arbetsmiljö och hög patientsäkerhet. Att inte ta tillvara på den kompetensen är ingenting annat än vårdslöst och befängt.

Vi moderater kommer fortsätta lyssna på medarbetarna och sätta press på den (s)tyrande majoriteten att göra det samma. Våra sjukhus är ingenting utan alla er som varje dag utför ert oerhört viktiga arbete innanför och utan dess väggar.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Camilla Strömberg, M

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel