Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hyresgästföreningen värnar om hyresrätten och hyresgästerna!

Lars Beckman, Petri Ekorre och Pekka Seitola undrar om Hyresgästföreningen vill vara en del av och vara med i utvecklingen av bostadsmarknaden i Sverige. Svaret är ja, det vill vi men vårt uppdrag är att arbeta för hyresgästernas bästa, för rimliga hyror i goda boendemiljöer där man lever tryggt och säkert, skriver Torbjörn Lööw och Owe Hellberg.

Allas rätt till ett eget hem är viktigt oavsett ekonomiska förutsättningar.

Hyresgästföreningen vill påverka lagstiftning och de regler som gäller för hyresrätten. Lagstiftningen ger ett starkt konsumentskydd för hyresgästerna, genom att hyrorna prövas utifrån sitt bruksvärde och inte efter hur mycket fastighetsägarna tjänar på att hyra ut. Lagstiftningen bör skärpas ytterligare till förmån för den enskilde hyresgästen.

Hyresgästföreningen verkar också för att alla boendeformer beskattas lika – hyresrätten är i dag dubbelbeskattad – och att dagens rotavdrag som gäller för det ägda boendet även i någon form kommer hyresrätten till del.

Till skillnad från riksdagens civilutskott som varit och studerat bostadspolitiken i Finland, så har Hyresgästföreningen varit och träffat vår finska motsvarighet. Vid ett fastighetsägarbyte i Finland, så har hyresvärden full frihet att bestämma vilken hyra som ska gälla. Det är bara för hyresgästen att betala.  Enligt finska hyresgästföreningens syn, så är det marknadshyra som gäller. De berättade även att hyrorna i Helsingfors är skyhöga, 20 000 kr/månad var ingen ovanlig hyra.

I Berlin råder ett liknande system och efter att orimliga hyresökningar skett på senare år, så har man politiskt besluta om reglering av hyreshöjningarna för att människor ska ha råd att bo kvar i sina bostäder.

Det byggs alldeles för lite i Sverige och nu sker en kraftig sänkning av byggtakten, i vårt län med 75 procent. Förutsättningarna för att bygga är inte optimala, då staten sedan 2006, när den borgerliga regeringen tillträdde, mer eller mindre lämnade byggandet av bostäder åt sitt öde.

Lagstiftningen ändrades för nyproduktionen, så att avkastningen på insatt kapital skulle styra hyresnivåerna, sk presumtionshyror. Det enda som hände var att produktionskostnaderna ökade dramatisk, men inte bostadsbyggandet. Nu finns ett investeringsbidrag som något reglerar hyrorna i nyproduktionen, trots det är de hyrorna cirka 40 procent högre än i det redan byggda beståndet.

Om lagstiftningen tas bort och marknadshyra ska gälla, så finns det prognoser och beräkningar som gör gällande att hyrorna generellt i en stad som Gävle skulle kunna öka med 30-40 procent. Är det så Moderaterna vill ha det?

Rätten till en bostad är grundläggande och då måste hyrorna vara rimliga. Det skulle leda till en ökad segregation och hyresgäster med låga inkomster tvingas flytta från centrala delar eller tvingas till trångboddhet.

Fastigheter är en lönsam bransch och kraven på avkastning ökar. Nya metoder dyker upp, att blåsa ut lägenheter för att sen kraftigt höja hyran och strunta i resten av underhållet är ett fenomen som även nått Gävle.

Vill Moderaterna avskaffa hyreslagstiftningen och bana vägen för marknadshyra? Vill ni införa socialbostäder, där enbart människor med låg inkomst ska få bo?

Inför valet 2018 gick Moderaterna ut med budskapet att man var emot marknadshyror.

Gäller det inte längre? I Sverige sköter parterna på arbetsmarknaden och hyresmarknaden förhandlingar om löner och hyror. Låt det förbli så!

Torbjörn Lööw

ordförande i Hyresgästföreningen Gävle

Owe Hellberg

förhandlingsledare Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel