Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: IF Metall är redo för avtalsrörelsen

Vi är fast beslutna att fortsätta att förbättra våra villkor och löner i den kommande avtalsrörelsen, skriver Renate Almén.

Nästan 500 kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden ska omförhandlas år 2020. Cirka tre miljoner löntagares löner och arbetsvillkor berörs.

Vi industriarbetare är en förutsättning för att skapa Sveriges starka ekonomi och vårt välstånd. Tillsammans har IF Metalls 300 000 medlemmar en stark röst som hörs över förhandlingsbordet.

Våra viktigaste krav:

Mer pengar i plånboken. Vi vill ha riktiga löneökningar som inte äts upp av inflationen – vi kräver 3 procent. De som tjänar minst ska få extra löneökning genom en låglönesatsning.

Bättre pension. Vi vill se höjda avsättningar till deltidspension, så att man har råd att gå ner i arbetstid och orkar jobba de sista åren. Avtalspension ska betalas in under alla år man jobbar, och lönespecifikationen ska tydligt visa att det verkligen görs.

Säkra arbetsplatser. Alla anställda ska garanteras en introduktion om säkerhet och risker på arbetsplatsen. Den som är sjukskriven måste få ett bättre stöd tillbaka till arbete. Stärk rehabiliteringen och arbetsanpassningen!

Ökad jämställdhet. Arbetsgivarna måste garantera att föräldralediga, som oftast är kvinnor, inte halkar efter i lön eller kompetensutveckling. En låglönesatsning gynnar främst kvinnor och är ett sätt att minska löneklyftan mellan kvinnor och män.

Vi är fast beslutna att fortsätta att förbättra våra villkor och löner i den kommande avtalsrörelsen. Efter årsskiftet startar förhandlingarna med arbetsgivarna. IF Metall är redo för kraftmätningen.

Renate Almén

ordförande IF Metall Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel