Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inga fler barn får utsättas för samma sak – nu krävs en Lex Esmeralda

Hela Sverige sörjer den lilla treåriga flickan som hittades död i Norrköping. Det är försent att rädda henne, men det går att se till att inte fler barn utsätts för samma sak. Nu lägger vi förslag i Sveriges riksdag för att ändra lagen och stärka barns rätt till trygghet, skriver Moderaterna.

Vår utgångspunkt är naturligtvis att föräldrar tar ansvar för sina barn och att föräldrar normalt vet bäst vad deras barn behöver. Men klarar inte de biologiska föräldrarna av att ta det ansvaret. Det beror ofta på missbruk eller psykisk sjukdom. Då måste staten gripa in och se till barnets bästa.

Varje år tas hundratals barn mellan 0 och 3 år om hand av socialtjänsten, för att barnens hemmiljö är oacceptabel, eller rent farlig. En del av dessa barn placeras i familjehem (fosterfamilj) innan de ens fått någon anknytning till sina biologiska föräldrar. I stället blir familjehemsföräldrarna den trygga punkten för barnet.

Det här måste lagstiftningen väga in i bedömningen av vad egentligen som är barnets bästa. Så är det inte i dag. Moderaterna lägger nu skarpa förslag på riksdagens bord för stärka barnets rätt till trygghet. Det är grymt att rycka upp ett litet barn från sitt hem – det enda hem och den enda familj som barnet känner till. Vi hoppas att andra partier väljer att stödja de här förslagen. Ändringar behövs omedelbart.

Ett annat sätt att ge barn en trygg och långsiktigt stabil uppväxt är att genomföra vårdnadsöverflyttning eller fler nationella adoptioner. Detta sker idag orimligt sällan: år 2018 genomfördes totalt 19 nationella adoptioner och 335 vårdnadsöverflyttningar.

Frågan om nationella adoptioner borde väckas oftare, och en bedömning ska göras där barnets rätt till trygghet och stabilitet väger tyngre än föräldrars intresse. Det är särskilt viktigt när det handlar om barn som placerats i familjehem i tidig ålder. I Sverige talar vi gärna om ”barnets bästa”, men det får inte bli en tom slogan. Ibland kan det bästa faktiskt vara att inte växa upp med sin biologiska familj.

Ibland är politik mest tjafs, men ibland är den bokstavligt talat på liv och död. Nu krävs en Lex Esmeralda för att skydda fler barn som fått en svår start i livet.

Moderaterna

Ulf Kristersson

partiledare

Lars Beckman

riksdagsledamot Gävleborg

Camilla Waltersson Grönvall

socialpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel