Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ingen bra julklapp till Gavlegårdarnas hyresgäster

Det är dags att utmana de villkor som gäller för att äga och driva de allmännyttiga bolagen både för det byggda beståndet och det som ska byggas nytt. Orimliga avkastningskrav och investeringskalkyler som används gagnar inte hyresgästerna, skriver Hyresgästföreningens Torbjörn Lööw och Owe Hellberg.

Gävle kommun ökar kraven på AB Gavlegårdarnas hyresgäster. Inför 2020, så höjer ägarna sitt avkastningskrav från fyra procent till 4,25 procent. En liten höjning kan tyckas, men i själva verket handlar det om 20 miljoner kr, vilket motsvarar cirka två procent i hyreshöjning. Hyresgästföreningen har motsatt sig den delen i hyresförhandlingen som för övrigt är strandad.

Samtidigt höjs borgensavgiften, den avgift som ägaren påstår krävs för att likställa Gavlegårdarnas låneräntor med privata fastighetsbolags låneräntor. Nu när räntorna är lägre än på mycket länge, så mer än dubbleras borgensavgiften för bolaget från 0,3 procent till 0,62 procent.

Ingen har förklarat varför och det finns inga beräkningsgrunder som visar att det måste vara så, man hänvisar till EU-regler om otillåtna statliga subventioner. Ett lån på 250 miljoner kr ska nu inbringa en borgensavgift på 1,5 miljoner kr årligen till kommunen.

AB Gavlegårdarna menar att bolaget behöver mer kapital för att låna till nybyggnadsprojekt och då ska hyresgästerna betala kalaset. Samtidigt har kommunen beslutat om en årlig utdelning på 16 miljoner kr från bolaget, tidigare var det tio miljoner kr.

Hyresgästföreningen vet att de 25-30 procent av Gävleborna som bor i AB Gavlegårdarnas bestånd har låga inkomster och i många fall svårt att klara sin egen försörjning.

Hyresgästföreningen ser det som en straffbeskattning som enbart gäller de kommuninvånare som är hyresgäster hos AB Gavlegårdarna.

Det är dags att utmana de villkor som gäller för att äga och driva de allmännyttiga bolagen både för det byggda beståndet och det som ska byggas nytt. Orimliga avkastningskrav och investeringskalkyler som används gagnar inte hyresgästerna. Att skylla på EU-regler som ger dyrare hyror än nödvändigt måste prövas av någon kommun, kanske att Gävle kan vara den första?

Torbjörn Lööw

ordförande i Hyresgästföreningen Gävle

Owe Hellberg

förhandlingsledare Hyresgästföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel