Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inget är självklart, i värsta fall blir det negativa effekter av vindkraften

Svar till Erik Holmestig: Jag har självklart läst vad du skrev rörande Näringen. Det jag föreslår är att använda några av de 30 konsulterna till att sätta upp olika scenarion beroende på de svar som erhålls. Konsulterna eller några andra har säkert ställt frågorna och de svar som kommer att framkomma av undersökningarna kan inte vara totala överraskningar, skriver Pekka Seitola, M.

Angående forskning kring etablering av vindkraft föreslår Erik Holmestig läsning av en rapport, där skribenterna kommit fram till att en etablering av vindkraft kan ge positiva effekter lokalt både när det kommer till arbetstillfällen och besöksnäringen. ”Kan ge” är det jag läser – inget är självklart. I värsta fall kan vi se negativa effekter av en etablering.

Angående besöksnäringen framkommer det i rapporten att naturområdena blir mer lättillgängliga, detta med hänvisning till att vägar byggs fram till vindkraftverken – gäller det verkligen Utposten 1 ute i havet?

När det kommer till arbetstillfällen blir det säkerligen fler under uppbyggnadsfasen både direkta och indirekta. Hotell- och restaurangnäringen i Norrsundet kommer att blomstra under uppförandefasen – en stor del av den arbetskraft som kommer bygga vindkraften är inte lokal och kommer säkerligen inta en lunch eller två och bo några nätter.

Under driftsfasen är det inte speciellt många lokala arbetstillfällen. Det skall också ställas mot de arbetstillfällen som kanske försvinner eller aldrig kommer till på grund av byggnationen.

Till sist det som är obegripligt är att just Utposten 1 ska bebyggas med vindkraft, svaret jag har efterlyst från de politiker som vill bebygga Utposten 1 med vindkraft är: Varför inte använda det av Havsmyndigheten utpekade området några kilometer längre österut vid Västra banken först? Skulle det området inte räcka till så får vindkraften helt enkelt etableras någon annanstans. Moderaterna säger nej till kustnära vindkraft i vår kommun.

Pekka Seitola, M

kommunfullmäktigeledamot och företagare

Fotnot: Med detta inlägg sätter vi punkt för replikväxlingen mellan Pekka Seitola och Erik Holmestig.

Debattred.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel