Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jag är fortfarande lika stolt över att Synsam kommer till Ockelbo

För några veckor sedan tillkännagav vi stolt att Synsam vill flytta glasögonproduktion till Ockelbo med cirka 150 jobb. Tiden efter nyheten så har vi mötts av kritik i medier om att det hela kan vara otillåtet. Jag delar inte den bilden, skriver Magnus Jonsson, S.

En del av kritiken har varit att skattebetalarna får stå för notan. Kommunfullmäktige godkände ett fastighetsköp och investering av en industrilokal för 124 miljoner kronor. Finansieringen sker via lån.

Men det är viktigt att förstå att Synsam kommer att betala en hyra under minst 15 år som täcker kostnader som uppstår i samband med lånet. Vi har tidigare byggt förskola, skola, äldreboende för över 200 miljoner kronor. Skillnaden nu är att vi får betalt av en hyresgäst, som kommer med 150 arbetstillfällen, vilket ökar skatteintäkterna. Då har vi inte pratat om andra företag i Ockelbo som kan samarbeta med Synsam och skapa ännu fler jobb.

Det här är ingen subvention till en enskild aktör. Vi har sett behovet av en industrilokal under lång tid. När Synsam knackade på dörren hade vi ingen ledig lokal att erbjuda, vilket många större kommuner har.

Det första vi gjorde var att kontakta privata entreprenörer och se om de kunde bygga industrilokalen. Det kunde de inte. Vårt enda val var att vi skulle stå för industrilokalen, där hyresgästen betalar för sig. Det är ingen subvention och vi ser inte heller att det är otillåtet.

Synsam som investerar 250 miljoner kronor i glasögonproduktion i Ockelbo ser det här som en långsiktig satsning. Jag är inte alls orolig att de skulle flytta efter 15 år. I värsta fall har vi en fullgod industrilokal som kan hyras ut till andra företag.

En etablering med 150 jobb i Ockelbo är som att ett företag skulle komma till Gävle med 2 500 arbetstillfällen. Det här är en enorm möjlighet och skulle påverka utvecklingen av vår kommun för en oerhört lång tid framöver.

Tanken att ett företag flyttar produktion från Asien till vårt Ockelbo är svindlande, och kommer vara startskottet för mer produktion i Sverige. Där kommer vi gå i bräschen.

Är jag lika stolt nu som när nyheten kom ut måndagen den 5 oktober? Ja det är jag.

Magnus Jonsson, S

kommunstyrelsens ordförande Ockelbo kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel