Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jag önskar er en god vit jul

De allra flesta ser fram emot julen och julledigheten som en tid av vila (åtminstone efter att julstöket är klart) och återhämtning. Nu finns tid att umgås med familj, läsa böcker man längtat efter och om man har tur, åka lite skidor, skriver Elin Lundgren, S.

Men vi vet också att för många människor finns inte det valet. Några lever med en ensamhet som inte är självvald som blir extra påtaglig på julen. Några unga vet att deras föräldrar kommer att välja att dricka alkohol under de här dagarna. Ett sätt att fira som går ut över barn.

Lyckligtvis finns ett rikt föreningsliv i Sverige som på olika sätt hjälper till och stöttar upp. Också näringslivet samarbetar. På julen bjuds det in till julfiranden och det bjuds på mat och klappar. Jag blir så glad över att se eldsjälar som fixar och ordnar för att fler ska kunna få en fin stund över julen.

IOGT-NTO-rörelsen har i många år drivit projektet ”Vit jul” som inte bara handlar om att påverka vuxna att välja att avstå alkohol över julen, men också genom att erbjuda barn och unga en stor mängd aktiviteter under jullovet så att det finns roligheter och nykter gemenskap att komma till.

Har du inte möjlighet att själv ställa upp med din tid, så finns många projekt att bidra till ekonomiskt som ger fler i vårt land en fröjdefull jul.

Ett stort och varmt tack till alla som ställer upp för sina medmänniskor.

Glad och vit jul till er alla.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot och ordförande i Riksdagens nykterhetsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel