Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jobb och stark välfärd bygger ett jämlikt Gävleborg

Vi har under coronakrisen gjort många insatser för att så många som möjligt ska kunna ha kvar sitt arbete och för att människor ska förlora så lite som möjligt, skriver Patrik Lundqvist och Åsa Wiklund Lång, S.

När kriser drabbar samhället så slår det som hårdast mot de som redan har det svårast; de som har lägst utbildning, osäkrast anställningar, lägst inkomster och svårast att komma tillbaka. Ojämlikheten ökar dessutom i kristider, men ojämlikhetens effekter kan vi motverka genom att rusta människor och samhället ännu starkare än före coronapandemin.

Vid sidan av jämlikhet är grunden i socialdemokratisk politik att alla som kan jobba ska ha ett jobb att gå till. Vi värnar också rätten till trygghet och möjlighet till omskolning om du förlorar jobbet. Den som blir arbetslös ska helt kunna fokusera på att hitta ett nytt jobb eller utveckla sin kompetens för att möta behoven på arbetsmarknaden.

Vi har under coronakrisen gjort många insatser för att så många som möjligt ska kunna ha kvar sitt arbete och för att människor ska förlora så lite som möjligt. Vi såg till exempel till att karensdagen ersattes med ett schablonbelopp för att framför allt de med lägst inkomster inte ska drabbas mer av att behöva vara hemma och vi införde korttidspermittering, där företag kan låta anställda gå ner i arbetstid och att kostnaden delas mellan staten, företaget och den enskilde för att rädda jobb och undvika uppsägningar.

Med den höstbudget som den socialdemokratiskt ledda regeringen nu presenterat så fortsätter vi satsa på en trygg omställning mot utbildning och jobb och på en arbetsmarknad för alla.

En kraftig satsning på utbildning och omskolning genom hela livet. Regeringen fortsätter, och växlar upp, prioriteringen på fler utbildningsplatser, både inom högskolor och universitet men också för yrkesutbildningar, folkhögskolorna och KomVux.

Extratjänsterna förstärks. Extratjänster är den i särklass mest effektiva arbetsmarknadsinsatsen för de som står allra längst från arbetsmarknaden.

Åldersgränsen för rätt till studiemedel och studiestartsstöd höjs till 60 år för att människor ska kunna byta bransch även i arbetslivets senare år och öka förutsättningarna att kunna få ett arbete.

Arbetsförmedlingen förstärks.

Fler får arbetsmarknadsutbildning och introduktionsjobb.

Arbetsgivare som använder korttidspermittering får ersättning för kompetensinsatser för de anställda.

Studielån för körkort utvidgas till att även gälla ungdomar 19-20 år med gymnasieexamen.

Vi satsar även på att förlänga den högre A-kassan. Både för att de som är arbetslösa ska ha en rimlig tillfällig ersättning mellan jobb utifrån den försäkring som A-kassan är. Men också för att efterfrågan i samhället ska hållas uppe för att återstarta ekonomin.

Socialdemokraterna investerar också stort i välfärd, utbildning, sjukvård och äldreomsorg. Allt för att öka jämlikheten och möjliggöra för en bättre framtid efter krisen. För kommunerna innebär budgetens satsningar att fler kan komma i arbete och rustas för arbetsmarknadens behov, samtidigt som vi lokalt kan värna kvaliteten i verksamheterna och jobben inom skola och äldreomsorg när behoven ökar.

När alla som kan jobba också ges möjlighet att göra det får vi mer resurser till välfärden och ett mer jämlikt samhälle. Det är socialdemokratisk politik när den är som bäst.

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot

Åsa Wiklund Lång, S

kommunstyrelsens ordförande i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel