Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimatnyttan av havsbaserad vindkraft i Gävle är tveksam

Sveriges elproduktion har varit i det närmaste koldioxidfri sedan mitten av 1980-talet. Kombinationen av vatten- och kärnkraft har gett oss billig, leveranssäker och klimatneutral el. På senare år har vindkraften växt kraftigt vilket har gjort att Sverige i dag har en omfattande elexport, skriver Helene Åkerlind, L.

Svar till Charlotte Unger Larson: Så länge elen från den nya vindkraften kan exporteras till länder som producerar el med kol eller gas gör den klimatnytta. Men, varefter elnätet nu blir alltmer fullt blir det svårare att exportera elen.

Det här har synts tydligt den senaste tiden med mycket låga elpriser i hela norra Sverige. När priserna går tillräckligt lågt låter man vattnet i älvarna rinna förbi kraftverken i stället för att gå genom turbinerna. Gävle med omnejd är ett bra exempel på ett område med väldigt god tillgång på el.

Det som behövs är inte i första hand mer elproduktion. Istället behövs det elledningar som kan föra över all den el vi redan har norr om Dalälven till kontinenten där den kan göra klimatnytta.

Som kuriosa kan nämnas att effekten på Forsmark 1 höjdes med 130 MW 2011. Men det här tillskottet av fossilfri planerbar el har inte kunnat nå kunderna än. Kraftnätet klarar inte av att ta emot den extra produktionen som reaktorn är förberedd för. Som av en händelse skulle 130 MW extra från Forsmark ge 1 TWh per år, lika mycket som Utposten 1 skulle ha producerat om den byggdes.

Vindkraftsetableringen handlar inte om klimatet. Charlotte Unger Larson är vd för Svensk Vindenergi. Hennes uppdrag är att se till att det byggs så mycket vindkraft som möjligt i Sverige.

Uppdragsgivarna är en rad stora utländska investerare som ser en möjlighet att tjäna pengar på att bygga vindkraft i Sverige. Investeringarna i vindkraft kommer idag nästan uteslutande från utlandet. En femtedel av investeringarna görs av till exempel av Kinas statliga kärnkraftsbolag China General Nuclear.

Vindkraft kan i dag byggas lönsamt, men den är trots det subventionerad av elkunderna. Svensk Vindenergi bedriver nu ett intensivt lobbyarbete för att genom regeländringar pressa upp priserna på de elcertifikat vi alla måste köpa när vi använder el. Om kampanjen lyckas kommer subventionerna genom certifikaten att öka trots att inga subventioner behövs. Vi ska ha klart för oss att de som bygger vindkraft framförallt gör det för att tjäna pengar. Svensk Vindenergi är deras företrädare.

Det blåser oftare till havs än på land och havsbaserad vindkraft producerar el uppemot hälften av årets timmar. Men, det är fortfarande vädret som styr om det blir någon el. Vindkraft måste kombineras med kärnkraft, vattenkraft eller elproduktion baserad på fossila bränslen för att elsystemet ska fungera. Det är trots allt människors behov som styr hur mycket el som behövs helt oavsett vädret. I Liberalernas Sverige begränsas inte människors liv av brist på el.

Det råder ingen tvekan om att 40 stycken 290 meter höga vindkraftverk bara fyra kilometer från land skulle ha negativa konsekvenser för Gävleborna och för dem som vill besöka vår vackra kust.

Vilka fördelarna skulle vara är mer oklart. Klimatnyttan bygger på att elen kan exporteras, vilket alls inte är säkert. De 25 arbetstillfällen vi utlovas ska jämföras med försämrade förutsättningar både för besöksnäringen och för det spirande kustnära fisket.

Det finns alltid två sidor av allt. Liberalerna menar att det rätta är att säga nej till Utposten 1. Behovet finns inte, men det finns konkreta nackdelar. Vi kommer att rösta för att etableringen stoppas när frågan kommer upp i kommunfullmäktige på måndag.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel