Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kollektivavtalen är ingen självklarhet – decennier av facklig uthållighet

Den 17 mars är kollektivavtalens dag. Att omfattas av ett kollektivavtal är något som många ser som en självklarhet. Men att din lön blir högre och att du är skyddad av försäkringar och avtalspension händer inte av sig självt. Det finns inga lagar som reglerar lönenivåerna i Sverige och avtalspensionen är för många det som gör att övergången till pensionärslivet går ihop ekonomiskt, skriver LO-facken.

Det är ingen självklarhet. Det är decennier av facklig uthållighet bakom. Att många är medlemmar hjälper även de som inte är det, det är facklig styrka som lyfter både golvet och taket för svenska löntagare.

På ett speciellt område håller löntagarna på att halka efter. Den som har arbetat hela livet i ett lågavlönat LO-yrke har ofta lika låg pension som den som helt har saknat avtalspension. Det är inte rimligt.

Därför kräver vi att de kollektivavtalade tjänstepensionerna höjs med 2 500 kronor i månaden. Det bekostas av att pensionen betalas in under hela yrkeslivet, inte bara mellan 25-65 år. Väldigt många av LO-förbundens medlemmar börjar sin yrkeskarriär i 18-årsåldern så det här är ett ganska självklart krav.

Staten behöver också höja sin inbetalning till pensionssystemet. Det är rimligt att kunna förvänta sig 70 procent av sin slutlön i pension även om målet bör vara högre än så. Idag är det väldigt få förunnat att nå upp till 70 procent av slutlönen.

Pensionshöjningar är både en jämlikhetsreform och en jämställdhetsreform. Många av de kvinnor som jobbat med låga löner jobbar ofta deltid och är föräldralediga mer än män. Det syns väldigt tydligt i pensionskuvertet när det blir dags. Det här innebär i praktiken att mäns pensionsålder kan vara lägre än kvinnors, som trots ett långt arbetsliv får svårt att få pensionen att räcka till när man egentligen borde vara färdig. Lösningen är förstås att ofrivilliga deltider och otrygga anställningar avskaffas, ett jämställt arbetsliv är ett rättvist arbetsliv som ger rättvisa pensioner.

LO kräver därför följande:

•Hållbara heltider och höga, jämställda och mer jämlika löner.

•Att de kollektivavtalade tjänstepensionerna i privat sektor betalas in under hela arbetslivet, inte som i dag bara för de som är mellan 25 och 65 år. Det skulle ge 2 500 kronor mer i pension i månaden.  

•Att staten ska göra större inbetalningar till den allmänna pensionen.

LO-facken i Sandviken, Hofors och Ockelbo

Peter Ahlmen

Eva Lindberg

Anders Öquist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel