Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kollektivtrafiken i Gävleborg är ett socialistiskt experiment

Vi moderater anser att kollektivtrafiken i Gävleborg ska vara enkel, snabb och pålitlig. (S)tyrande partier vekar dock se kollektivtrafiken i Gävleborg som ett socialistiskt experiment, skriver Patrik Stenvard och Alexander Hägg.

Ett exempel på det är borttagandet av reklam på stadsbussarna och de miljonintäkter vi går minste om i samband med det, detta har varit ett hett ämne under våren.

Nu börjar de nya stadsbussarna, reklamfria och biogasdrivna, rulla i Gävle. Motivet till användningen av biogas påstås vara att fordonsflottan ska vara fossilfri, någonting den var redan innan. Alltså ett tomt slag i luften vad gäller klimatpåverkan men med en högre prislapp. Vi är minst sagt skeptiska till användandet av biogas och det av många anledningar.

Nu vill man även ta över driften av kollektivtrafiken i egen regi, Region Gävleborg ska i sådana fall köpa egna bussar och anställa egna chaufförer. Detta innebär en fördyring av kollektivtrafiken och framstår oerhört företagsfientligt.  Det ingår heller inte i regionens kompetens att agera åkeri. Vi har redan sett exempel på fiaskon när regionen ägnar sig åt sådant som inte ligger i den kommunala kompetensen; nämligen vindkraftsfiaskot.

Reklamfri, biogasdriven kollektivtrafik i egen regi gynnar på inget sätt Gävleborgarna. Däremot är det praktexempel på när ideologi går före den allmänna nyttan.

Det finns från (S)tyret en uttalad vilja om att bedriva gratis kollektivtrafik, hur detta någon gång ska kunna vara möjligt när fördyring efter fördyring träder i kraft är svårt att förstå. Ekvationen går inte ihop. Vi moderater vet också att det finns ingenting som heter gratis, det är alltid någon annan som betalar. I detta fall är det du som skattebetalare som är med och finansierar det socialistiska experiment som kollektivtrafiken i Gävleborg innebär.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Alexander Hägg, M

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel