Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunalråden i Gävle till klimatstrejkarna: Vi ser och hör er! 

För att fler både politiska partier men också företag, organisationer och riksdagen ska stödja våra beslut behöver vi er, skriver kommunalråden i Gävle

I fredags förra veckan klimatstrejkade över fyra miljoner unga i världen för sin framtid. I dag den 27 september förväntas ännu fler unga, och vuxna, delta. 

Forskningen är tydlig, klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Ska vi lyckas med vår del av Parisavtalet, att planeten inte ska värmas upp med mer än 1,5 grad, måste Gävle vara en klimatneutral plats absolut senast år 2035 och vi måste minska våra koldioxidutsläpp med minst 16 procent per år. 

I vårt 100-punkts program för mandatperioden är miljö- och klimatfrågorna ett av våra viktiga fokusområden. Gävle har i flera år varit en av Sveriges bästa miljökommuner, men det räcker inte. Vi tar nu fram ett nytt miljöstrategiskt program som ska visa på hur både kommunen men också Gävle som plats, kan klara miljö- och klimatutmaningen. 

Det nya miljöstrategiska programmet kommer att ha tre fokusområden som alla hänger ihop: 

Robusta ekosystem - vi människor är helt beroende av jordens ekosystem för vår överlevnad. Bin som pollinerar vår mat, rent vatten som är vårt viktigaste livsmedel och träd som fångar upp koldioxid och stärker vår hälsa. 

Ren, giftfri miljö - Den mat vi äter och den luft vi andas måste vara ren från gifter, allt annat är orimligt. Luften vi andas i stan ska inte orsaka astma hos barn!

Klimatneutral kommun år 2035 - Gävle ska bli en klimatneutral plats, det kommer påverka allt vi gör framåt men det måste göras. För att lyckas tar vi fram en klimatfärdplan som konkret ska titta på vilka verksamheter både inom kommunen och i Gävle som plats, som behöver fatta vilka beslut för att vi ska lyckas med att drastiskt minska vårt klimatavtryck. 

Så till er som demonstrerar i dag - vi ser er. Vi har miljö- och klimatfrågorna högt på agendan, men vi behöver alla göra mer. Som politiker är vi ansvariga för att skapa förutsättningar för att vårt gemensamma samhälle snabbt går i rätt riktning. För att fler både politiska partier men också företag, organisationer och riksdagen ska stödja våra beslut behöver vi er. Era röster, ert tryck i frågorna och engagemang är ovärderligt. 

Så tack för att ni tar ansvar och kräver er rätt, tillsammans kan vi skapa hopp för de generationer som ska leva på den här planeten länge efter oss! 

Åsa Wiklund Lång, kommunalråd S

Jörgen Edsvik, kommunalråd S

Helene Åkerlind, kommunalråd LIB

Erik Homestig, kommunalråd C

Therese Metz, kommunalråd MP

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel