Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunerna står inför stora ekonomiska utmaningar

När man exempelvis ser siffrorna över andelen utrikes födda i olika yrken så tror jag de flesta förstår att våra flyktingar och invandrare står för stora ekonomiska tillskott i samhällsekonomin, skriver Carl-Ewert Ohlsson, kommunalråd C Sandviken

”Krigets första offer är sanningen” (Aiskylos) är kanske det berömda citat som passar bäst på Lars Beckman, med flera, när de ohämmat blandar ihop begreppen när det gäller ekonomin för Sandvikens kommun. Invandringsfrågorna diskuteras ibland på ett sätt som liknar krigstermer. Olika känslomässiga stämningar tenderar att ta över både fakta och förnuft.

Det som fått Lars Beckman att kasta sig över Sandviken med ett nyfunnet intresse är den rapport som PwC tog fram över invandringens kostnader och intäkter 2014. Rapporten visade på en möjlig samhällsekonomisk vinst på upp mot 500 miljoner kronor.

Rapporten baserades bland annat på det samlade värdet av den produktion av varor och tjänster (BNP-tillskott) som de utrikes födda i Sandviken står för, med utgångspunkt från den sysselsättningsgrad de utrikes födda hade vid tillfället för rapporten. I detta ingick bland annat det tillskott av hyresintäkter som invandrarna i Sandviken står för till det kommunala bostadsföretaget, liksom konsumtionseffekter i dagligvaruhandel med mycket mera på grund av invandringen till kommunen.

Den som bemödat sig att läsa rapporten, och förstått hur uträkningarna är gjorda, borde även förstå att merparten av de 500 miljoner kronorna inte är något som hamnar i kommunens kassa. Utan detta är till största delen ett ekonomiskt tillskott i samhällsekonomin som helhet.

Nationalekonomiska termer som BNP kan vara svårt att ta till sig, framförallt om fakta inte är det viktiga, när det handlar om att höras och synas.

När man exempelvis ser siffrorna över andelen utrikes födda i olika yrken så tror jag de flesta förstår att våra flyktingar och invandrare står för stora ekonomiska tillskott i samhällsekonomin. Inom de akademiska yrkeskårerna läkare, tandläkare samt universitets- och högskolelärare så var år 2017 (Källa: SCB) andelen utrikesfödda mellan 30-35 procent. Av Sveriges doktorander utgjorde 51 procent utrikes födda. Bland maskinoperatörer, lokalvårdare, bussförare, restaurang- och köksbiträden utgör andelen utrikesfödda mellan 40-60 procent. Omkring vart tredje vårdbiträde i Sverige är utrikes född.

Givetvis finns det också kostnader med invandring, men går det att hålla flera tankar och begrepp i huvudet samtidigt? Bilden blir aldrig så nyanserad som när man faktiskt sätter sig in i ett ämne på riktigt.

Kommunerna står inför stora ekonomiska utmaningar, vilket inte borde vara någon nyhet för Lars Beckman, som själv varit med och tagit många av de för kommunerna kostnadsdrivande besluten i riksdagen. SKL har långt innan de stora flyktingströmmarna till Sverige beskrivit hur de demografiska förändringarna kommer att påverka ekonomin i kommuner och landsting, nu och de kommande 10-15 åren. Prognoserna från 2018 visar att antalet personer över 80 år kommer öka med 47 procent medan den arbetsföra befolkningen endast kommer öka med fem procent. Det är oseriöst att ensidigt beskylla kommunernas utmaningar på invandring.

Att de ekonomiska utmaningarna i kommunerna delas mellan landets 290 kommuner är inte intressant för att göra en poäng av. Att Sandviken är en kommun där M saknar direkt politiskt inflytande, gör målet än mer attraktivt. Inte lika roligt att vända blicken mot ”landets rikaste kommun” med mångårigt M styre. Där beräknas nu budgetunderskottet för 2019 uppgå till 80 miljoner kronor. Det kan varken beskyllas invandring eller en rapport från PwC. Förutsättningarna och utmaningarna skiljer sig åt, men gemensamt finns den demografiska förändringen och utmaningarna med den.

Förled inte allmänheten i den offentliga debatten genom att blanda ihop äpplen och päron, för att kunna rida på känslomässiga stämningar, genom förvanskning av fakta och felaktiga sambandsbeskrivningar.

Var ärlig och berätta att det kommunerna nu ser är de ekonomiska effekterna av en pågående stor demografisk och geografisk förändring, en utmaning för samtliga av Sveriges kommuner och regioner. Först med en nyanserad och ärlig verklighetsbeskrivning kan vi börja diskutera lösningarna. För att klara de verkliga utmaningarna kommer varje utrikes född invandrare som kan arbeta, behövas och är en del i lösningen. Detta krävs om vi samhällsekonomiskt ska klara av detta, utan att behöva göra stora avkall på den svenska välfärd som många utrikes födda bidragit till i alla tider.

Carl-Ewert Ohlsson

kommunalråd C Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel