Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kristdemokraterna bör rikta kritiken mot sig själva

Gävle är en av 32 kommuner i Sverige som får del av de så kallade Delmos-medlen. Delmos står för Delegationen mot segregation och syftar till att sprida kunskap och säkerställa att de insatser som vi gör för att bryta segregationen ger effekt och inte bara ger enkla politiska poäng i debatten, skriver Jörgen Edsvik, S.

En viktig del av deras arbete är att de fördelar medel till de kommuner som ingår utifrån de lokala åtgärder som vi vill genomföra. Att staten bidrar och förstärker alla insatser som vi gör lokalt för att bryta segregation och social utsatthet är både viktigt och välkommet.

Det är därför jag reagerar med stor förvåning när Kristdemokraterna under veckans kommunstyrelse föreslår att Gävle kommun ska skicka tillbaka tio av de över elva miljoner kronor som Gävle kommun tilldelats under 2019. Ett statsbidrag som Gävle kommun tar del av på grund av en ansökan som vi själva gjort tidigare i år till Delmos.

Vad är det då för lokala insatser som kommer finansieras genom dessa medel?

2,2 miljoner kronor går till trygghetsplanerna för att mycket snabbare kunna åtgärda de problem som invånarna i olika stads- och kommundelar upplever i sitt närområde. Det ger oss möjlighet att tidigare börja göra konkreta insatser i områden som invånarna önskar medan arbetet med att få på plats färdiga trygghetsplaner pågår.

Arbetet kommer först att starta i Andersberg och på Brynäs och då kommer vi ha möjlighet att snabbt göra insatser som till exempel bättre skötsel, underhåll och ökad belysning utan att behöva vänta på nya budgetbeslut. Kristdemokraternas agerande skulle betyda att dessa insatser går tar en mycket längre tid.

Kommunstyrelsen beslutade också att de elva miljoner kronor som Gävle kommun tilldelats till exempel ska gå till Bostad först för att motverka hemlöshet, utbildningssatsning för kommunens medarbetare Första hjälpen psykisk hälsa för att rusta fler i att känna igen och vara ett stöd och kunna gripa in vid kriser och en rörelsesatsning i skolan för att utveckla idrott och daglig rörelse i samband med skoldagen för att framförallt nå de elever som inte är aktiva.

Det statsbidrag vi får kommer även att gå till 1 000 fler till arbete där vi kraftsamlar och skruvar om rejält för att vässa det arbete vi gör lokalt för att de som står långt från arbetsmarknaden ska komma i arbete.

Att vi politiskt kan ha olika uppfattningar om önskvärda åtgärder för att bryta social utsatthet är kanske inte så konstigt eller förvånande. Men att inte använda de medel vi får som stärker verktygen på lokal nivå för att göra verkningsfulla insatser för att fler ska komma i arbete, stärka skolresultat och minska social utsatthet kan jag aldrig ställa mig bakom.

Jan Myléus och hans partikollega Jan-Erik Andersson riktar också kritik mot att statsbidraget kommer sent på året och kallar det ”oetiskt och omoraliskt”. Jag håller med om att statsbidraget bör komma tidigare under året. Men det är faktiskt ganska magstarkt att ta i med kraftuttryck och skylla på regeringen från Kristdemokraternas sida.

Den kritiken bör de snarare rikta mot sig själva. Orsaken till en så sen utbetalning är att i den servettskissbudget för 2019 som Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade genom riksdagen i vintras, så skulle regeringens riktade arbete gentemot kommunerna för minskad segregation helt läggas ned.

Det var tack vare regeringens vårändringsbudget som det säkerställdes att de berörda kommunerna skulle få medel för lokala insatser mot segregation. I veckan kom dessutom det välkomna beskedet att regeringen i budgeten för 2020 aviserar att riktade medel för att bryta segregation kommer att finnas också nästa år för åtgärder lokalt.

Till skillnad från Kristdemokraterna så välkomnar jag att vi tillsammans med staten kan stärka arbetet mot segregation och social utsatthet i Gävle kommun. 

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd, ordförande i kommunstyrelsens sociala hållbarhetsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel