Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kristdemokraterna i Gävle prioriterar människan

Gävle kommun står inför stora utmaningar och för att möta dessa måste man börja från grunden. Samhällsbyggande ska ske utifrån människans behov och de små gemenskaperna, skriver Kristdemokraterna.

Vi kristdemokrater tror på människan och att hon ska stå i centrum för de beslut som tas.

Den rödgröna majoriteten i Gävle beskriver strikt och korrekt sin gemensamma budget. Man pratar om Gävlebor, om krav och resurser, men ingenstans nämner man människan och de små gemenskaperna.

Man staplar upp siffror och visar hur man ska prioritera områden precis som när man flyttar brickor i ett spel. Kollektivismen och socialismen lyser starkt i den lokala JÖK-majoritetens politik. Var finns tanken på människan?

Denna brist syns tydligt i majoritetens beslut, att bygga större förskolor och skolor där barnen kommer i andra hand och det primära i deras politik handlar om effektivitet och driftvinst. De väljer också att stänga väl fungerande förskolor i ytterområden för att samla alla centralt.

Mycket bekymmersamt är beslutet att stänga Familjestödet, vilket visar på omsorgslös politik. Här får det förebyggande arbetet stå tillbaka och människor med behov av stöd och hjälp lämnas utanför. Vi ser de envisa prioriteringarna på cykelvägar där tar den rödgröna majoriteten bort busshållplatser och prioriterar renhållning av cykelvägar före trottoarer, vilket ger en instängningseffekt för äldre som blir tvingade till ensamhet. 

Vi ser den lilla gemenskapen som samhällets byggsten. Vi behöver ge mer stöd till familjen inte mindre. Vi tror på människan och vårt behov av gemenskap, i alla åldrar. Där har vi förslag som skapar samvaro och social gemenskap. Vi tror på våra unga som är vår framtid och där måste deras förutsättningar kantas med hopp och välmående.

Vi vill ge akut stöd efter behov men också utveckla det förebyggande stödet. Vi vill ge mer och bättre omsorg men också mota ensamhetens mörka och tysta ansikte. Vi vill se fler lärare och mindre barngrupper men också fler öron som lyssnar och ögon som ser våra unga. Därför ser vi behov av att tre viktiga strategier skyndsamt tas fram under 2020:

Strategi för mer stödjande familjepolitik.

Strategi för att motarbeta den ofrivilliga ensamheten bland äldre.

Strategi för att minska den psykiska ohälsan bland unga.

Kristdemokraterna i Gävle

Jan Myléus

Jan-Eric Andersson

Martina Kyngäs

Lili André

Henrik Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel