Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kristdemokraterna säger nej till transformatorstationen

Vi säger nej till bygget av en miljöfarlig transformatorstation på Gävles dricksvattentäkt. Tyvärr är majoritetsledningen (S, MP, L och C) beredd att äventyra vårt vatten, skriver Kristdemokraterna i Gävle.

För våra invånare i Gävle kommun är en tryggad vattenförsörjning ett måste och näringslivet vill ha tydlighet i de politiska besluten.

Vattenfall vill bygga en transformatorstation innehållande 220 000 liter miljöfarlig vätska mitt på dricksvattentäkten i Valbo. Orsaken till bygget är att tillgodose Microsofts lokaler med el. Vi Kristdemokrater säger nej till detta bygge och anser att man kan bygga stationen på annan mer lämplig plats.

Vårt dricksvatten måste skyddas. En skada på dricksvattentäkten skulle få förödande konsekvenser. Naturligtvis kan man bygga en anläggning som kan förvara miljöfarliga vätskor på ett säkert sätt. Men ingen anläggning, hur säker den än är, kan garantera att olyckor, yttre påverkan eller värre sker.

Hur vår S-ledda majoritet kan äventyra vattnet och hälsan för Gävle kommuns invånare är svårt att förstå. Man påstår dessutom att beslutet är gynnsamt för näringslivet.

Med ett otydligt ledarskap är det svårt att driva och utveckla företag i kommunen, vilket också de underbetyg som näringslivets mätningar på förtroende ger till politiska ledningen i Gävle kommun.

Kommunen har tidigare fört linjen att inte tillåta byggnation på vattentäkten för att skydda den. En linje som vi Kristdemokrater anser att vi fortsatt ska hålla i detta fall.

Att ena stunden säga ja till byggande på vattentäkten och i nästa sekund säga skapar precis den otydlighet som ingen önskar. Att investeringar och expanderingar för företag skall vara beroende på politikens inställsamhet för stunden är långt ifrån önskvärt.

Kristdemokraterna

Jan Myléus

kommunalråd i opposition

Rosmari Holmgren

samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel